Foto: Profimedia

Ruskí agenti ju koncom januára zadržali v meste Jekaterinburg.

Na 12 rokov väzenia odsúdili vo štvrtok v Rusku za vlastizradu Xeniu Karelinovú, ktorá má ruské aj americké občianstvo. Vlastizrady sa mala dopustiť tým, že pred časom darovala necelých 52 dolárov proukrajinskej charitatívnej organizácii. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

Článok pokračuje pod videom ↓

„Súd uznal Xeniu Karelinovú za vinnú z vlastizrady a odsúdil ju na 12 rokov odňatia slobody v kolónii s bežným režimom,“ oznámil Sverdlovský oblastný súd v Jekaterinburgu.

Tridsaťdvaročná Karelinová žila a pracovala v Los Angeles, pričom bola baletkou aj zamestnankyňou kúpeľov. Ruskí agenti ju však koncom januára zadržali v meste Jekaterinburg, kde bola práve na návšteve svojich príbuzných.

Vraj spáchala vlastizradu

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) tvrdila, že spáchala vlastizradu tým, že krátko po vypuknutí vojny na Ukrajine poskytla finančnú pomoc cudziemu štátu pri aktivitách namierených proti bezpečnosti Ruska. Okrem toho sa opakovane zúčastňovala na protestoch proti vojne na Ukrajine.

Čiastku vo výške 51,80 dolárov darovala v roku 2022 organizácii Razom so sídlom v New Yorku, ktorá poskytuje pomoc Ukrajine napadnutej Ruskom. FSB tvrdila, že konečným príjemcom pomoci bola ukrajinská armáda. Karelinová minulý týždeň na pojednávaní priznala svoju vinu.

Washington aj v súvislosti s jej prípadom obviňuje Moskvu, že zatýka Američanov na základe nepodložených obvinení, aby ich neskôr mohla použiť ako výmenný artikel na dosiahnutie prepustenia Rusov odsúdených v zahraničí.

Výmena väzňov

Len pred vyše dvoma týždňami prepustilo Rusko amerického novinára Evana Gershkovicha, ako aj bývalého príslušníka americkej námornej pechoty Paula Whelana a 14 ďalších ľudí vymenených za osem ruských občanov väznených na Západe.

Na slobodu sa tak napríklad dostal aj Vadim Krasikov, dôstojník ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), ktorý si v Nemecku odpykával od roku 2019 doživotný trest za vraždu bývalého čečenského poľného veliteľa Zelimchana Changošviliho.

Išlo o najväčšiu výmenu väzňov medzi Ruskom a Západom od čias studenej vojny. V ruských väzniciach však zostalo niekoľko ďalších Američanov aj občanov iných západných krajín, ktorí čelia rôznym obvineniam.

Uložiť článok

Najnovšie články