Foto: TASR/AP

Búrky budú sprevádzať silné zrážky, čo môže spôsobiť povodne.

Prežili sme najteplejší deň roka. Na Slovensku bol v obci Mužla zlomený tohtoročný rekord. Ako informuje portál iMeteo, o 16:00 tu bolo nameraných +38,3 °C. Aktuálne sa však musíme pripraviť na zmenu situácie. Na Slovensku sa začnú vytvárať búrky. 

Článok pokračuje pod videom ↓

V posledných dňoch Slovensko opäť zasiahli horúčavy, ktoré vystupujú až nad hranicu +35 °C. Po týchto tropických dňoch, ktoré striedajú tropické noci, prišiel ešte väčší extrém.

Dnešný deň, 14. august, sa stal najteplejším v tomto roku. Okrem toho, že sme prežili mimoriadne suchú stredu, o 16:00 bola v obci Mužla na juhozápade Slovenska nameraná rekordná teplota, a to 38,3 °C.

Niektoré amatérske stanice v čase okolo 15:30 namerali hodnoty, ktoré sa blížili až k +40 °C.

Hrozí nebezpečenstvo

Spaľujúce horúčavy ale nie sú to jediné, čo nás v najbližších dňoch čaká. Nad územie Slovenska sa dostáva veľmi teplý vzduch. „Búrky sú zatiaľ len výnimočné, no v nasledujúcich dňoch budeme svedkami toho, čo teraz možno pozorovať nad Alpami či Nízkymi Tatrami, kde je vzduch vlhší ako v iných častiach Slovenska a z kopovitej oblačnosti tu vznikajú búrky,“ predpovedá iMeteo.

Vzduch nad nami bude teda zo dňa na deň vlhší. Vlhký vzduch sa počas slnečných a horúcich dní prehrieva a labilizuje a vytvára ideálne podmienky na vznik početných a silných búrok. Prvé sa vyskytnú už dnes vo večerných hodinách v okolí Nízkych Tatier, v noci sa presunú aj nad západné Slovensko.

Blesky a hromy budú prevádzať aj prívalové zrážky, ktoré môžu spôsobiť lokálne povodne. S výraznou búrkovou aktivitou môžeme počítať až do konca tohto týždňa. Najsilnejšie udrú práve cez víkend, prinesú so sebou aj nárazový vietor a krúpy.

Uložiť článok

Najnovšie články