Foto: TASR - František Iván

"Pevne verím, že nielen ŠFK, ale aj celé Slovensko sa čoskoro vráti na Zem, ktorá je guľatá," odkázal Jindra.

56. sezóna v Štátnej filharmónii Košice začne bez šéfdirigenta. Robert Jindra ešte vo štvrtok 8. augusta ponúkol generálnej riaditeľke Lucii Potokárovej svoju rezignáciu, informuje portál Moja kultúra. Tá sa ju aj po prekonzultovaní s umeleckou radou rozhodla prijať.

Článok pokračuje pod videom ↓

Podľa Potokárovej je Jindrov odchod reakciou na nedávno medializované vyjadrenia na adresu ministerstva kultúry, respektíve na adresu ministerky Martiny Šimkovičovej. „Nech ide o akúkoľvek spoločensky vypätú dobu, bytostnou súčasťou našej komunikácie by mal byť kultivovaný prejav. Obzvlášť v kultúrnych inštitúciách,“ uviedla.

V súvislosti s rezignáciou šéfdirigenta dôjde aj k zrušeniu plánovanej umeleckej spolupráce s Robertom Jindrom, čo zahŕňa koncerty, ktoré mal dirigovať. Filharmónia bude musieť obsadiť iného dirigenta. „Je to pre nás strata, mrzí ma to,“ povedala Potokárová.

„Medializácia mojich súkromných názorov zo sociálnych sietí nevyjadruje žiadne moje oficiálne stanovisko, nieto ešte stanovisko inštitúcií, v ktorých umelecky pôsobím. Zrejme z dôvodov hľadania argumentov pre deštruktívne a nezmyselné kroky MK SR boli tieto príspevky účelovo manipulované. Moje riziko súkromného vyjadrenia k úplne iným veciam, aj s viac ako mesačnou vzdialenosťou, a po vytrhnutí z kontextu, bolo očividne zámerne a cielene spojené,“ napísal Jindra na sociálnej sieti.

Zároveň vymenoval aj ďalšie dôvody, prečo sa rozhodol pre rezignáciu. Okrem iného spomenul frustráciu zo sociálneho a politického vývoja v krajine. „Ďakujem pani riaditeľke Potokárovej a celému jej tímu za vzorné vedenie ŠFK a všetkým skvelým kolegom v orchestri za nezabudnuteľnú tvorivú a priateľskú spoluprácu. Pevne verím, že nielen ŠFK, ale aj celé Slovensko sa čoskoro vráti na Zem, ktorá je guľatá,“ odkázal.

Uložiť článok

Najnovšie články