Foto: TASR - Dano Veselský, SITA

Napriek tomu, že bolo vedenie rezortu kultúry pozvané na stretnutie so zamestnancami SND a SNG a aj ďalších aktérov v kultúre, ministerka pozvanie neprijala.

V súvislosti s aktuálnym dianím v kultúre, respektíve s odvolávaním štatutárov, adresovalo kolégium riaditeľov SND otvorený list prezidentovi, zastupujúcemu predsedovi parlamentu a predsedovi vlády Slovenskej republiky. Ten upozorňuje na nepravdivé informácie spojené s odvolávaním, ale aj vysoký stupeň nekultúrnosti. 

Otvorený list

„Odvolávanie štatutárov najväčších erbových inštitúcií vrátane zdôvodnenia ich odvolania obsahujúce viaceré nepravdivé informácie, vyvoláva veľké znepokojenie v spoločnosti. S ľútosťou registrujeme konanie a komunikáciu vedenia Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, ktoré prejavuje vysoký stupeň nekultúrnosti, neodbornosti a nepochopenia pre fungovanie dôležitých kultúrnych inštitúcií,“ vyhlásilo kolégium riaditeľov SND.

Upozorňujú, že napriek tomu, že bolo vedenie rezortu kultúry pozvané na stretnutie so zamestnancami SND a SNG a aj ďalších aktérov v kultúre, ministerka pozvanie neprijala.

Niektorých zo zamestnancov však pozvala na ministerstvo, kde bez zábran hovorila o zásahoch do dramaturgie. Podľa nich ide o neprijateľný zásah do autonómie nezávislých demokratických inštitúcií a vedenie rezortu týmito krokmi definitívne stratilo dôveru kultúrnej obce.

Znepokojenie presiahlo za hranice

Znepokojenie z toho, čo sa deje v kultúre, však už presiahlo až za naše hranice. Situáciu sleduje aj zahraničie, články sa objavili v Politico, The Guardian, Süddeutsche Zeitung, Die Presse, Le Monde, a iných najvýznamnejších európskych denníkoch.

„Podporu odvolaným štatutárom vyjadril český minister kultúry Martin Baxa, ako aj viac ako stovka inštitúcií a odborových organizácií. Kontaktovali nás aj naši zástupcovia v Európskom parlamente, ktorí čelia otázkam ohľadom slobody tvorby od svojich európskych kolegov,“ píše sa v liste.

„Plošné odvolávanie štatutárov pôsobí ako silové gesto, ktoré naštrbuje náš obraz v zahraničí a znamená konečnú stratu dôvery kultúrnej obce k vedeniu rezortu. Žiadame Vás, ako najvyšších ústavných činiteľov Slovenskej republiky, o riešenie tejto situácie a personálnu výmenu na poste vedenia rezortu.“

Uložiť článok

Najnovšie články