Ilustračná foto: Unsplash

Med v jogurte má svoj význam.

Jogurt, ak sa bavíme o tom nesladenom, plnom zdraviu prospešných baktérií, môžeme radiť medzi významnú súčasť jedálnička. Mnohí naň nedajú dopustiť a často ho dokonca konzumujú aj neochutený a nesladený. Vedci ale zistili, že osladenie jogurtu medom môže byť pre nás veľmi prospešné. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Dve nové štúdie, o ktorých informuje univerzita Illinois Urbana-Champaign uvádzajú, že osladzovanie probiotického jogurtu medom môže pomôcť dobrým baktériám z jogurtu na ich ceste tráviacim traktom a zvýšiť ich probiotickú silu.

Enzýmy oslabujú prospešné baktérie

Zaujímalo nás párovanie jogurtu a medu, ktoré je bežné v stredomorskej strave a ako táto kombinácia ovplyvňuje gastrointestinálny mikrobióm,“ povedala Hannah Holscherová, spoluautorka obidvoch štúdií publikovaných v časopise The Journal of Nutrition. 

Jogurty obsahujú okrem bežných jogurtových štartovacích kultúr aj probiotické kmene ako je Bifidobacterium animalis. Ich konzumácia môže mať pozitívny vplyv na zdravie tráviaceho traktu, ale aj na iné sféry ako je nálada či kognícia.

Problémom ale je, že enzýmy v našich ústach, žalúdku a črevách síce pomáhajú pri trávení a uľahčujú vstrebávanie živín, ale zároveň aj znižujú životaschopnosť prospešných baktérií. „Chceli sme zistiť, či med môže týmto baktériám pomôcť,“ povedala Holscherová.

Foto: Pixabay

Med môže pomôcť

V prvej zo spomínaných štúdií vedci testovali štyri druhy medu a ich vplyv na životaschopnosť Bifidobacterium animalis v simulovanom tráviacom trakte. V teste použili med z lucerny, pohánky, ďateliny a pomarančového kvetu. Všetkým baktériám med pomohol odolať enzýmom v slinách a žalúdku, no najmä med z ďateliny najlepšie obstál aj pri enzýmoch v čreve.

V druhej štúdii potom nastala klinická fáza, vybrali 66 zdravých dospelých dobrovoľníkov, ktorí začali konzumovať jogurt s ďatelinovým medom a na porovnanie aj s bežným pasterizovaným medom. Neskôr tiež zaradili ďalších 36 dobrovoľníkov, ktorí konzumovali jogurt s cukrom.

Foto: pixabay

Dobrovoľníci odovzdávali svoju stolicu na rozbor a vedci v závere zistili, že med naozaj pomohol probiotickým baktériám, aby sa dostali až do čreva. K zlepšeniu zdravia účastníkov ale viditeľne nedošlo, čo však súviselo aj s tým, že boli vybraní zdraví dobrovoľníci, a tak bol priestor na zlepšenie obmedzený.

Vedci teda tvrdia, že jedna polievková lyžica medu v porcii jogurtu pomáha prežitiu prospešných baktérií. Prízvukujú ale, že med je stále pridaný cukor a túto skutočnosť treba brať na zreteľ pri udržiavaní zdravej telesnej hmotnosti. Ak ale máte normálnu telesnú hmotnosť, pridanie medu do nesladeného jogurtu môže byť dobrým osviežením jedálneho lístka.

Uložiť článok

Najnovšie články