Foto: TASR/AP

Od nedele (11. 8.) bojujú s požiarmi v Grécku stovky hasičov.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR upozorňuje na požiare v Grécku, ktoré vypukli neďaleko Atén. Viaceré mestské časti na východe Attiky boli v tejto súvislosti evakuované. Slovákom, nachádzajúcim sa v zasiahnutých územiach, rezort odporúča striktne sa riadiť pokynmi miestnych úradov, bezpečnostných a záchranných zložiek. Informoval o tom na webe.

Článok pokračuje pod videom ↓

Pre všetky objekty východnej Attiky bol vydaný príkaz, aby sa pripravili na prípadnú evakuáciu. Evakuované boli mestské časti Nea Penteli, Pefkofyto, Palaia Penteli, Drafi, Dioni a Damarasi v Rafine. Ďalšia výstraha s výzvou na evakuáciu do Rafiny nasledovala pre obyvateľov Daou Penteli, Agios Spiridonas a Anatoli. Oblasť Anthoussa je v stave pohotovosti.

Atény zahalila dymová clona

Následkom požiaru zahalila hlavné mesto Atény rozsiahla dymová clona. „Z tohto dôvodu odporúčame slovenským turistom, ktorí sa aktuálne nachádzajú v hlavnom meste Atény, aby prispôsobili svoj pohyb na voľnom priestranstve aktuálnej situácii z dôvodov predchádzania prípadným respiračným ťažkostiam spôsobeným možným zadymením ovzdušia,“ odporúča ministerstvo.

Slovákom, ktorí sa ocitnú na postihnutých územiach v rámci zájazdov prostredníctvom cestovných kancelárií, rezort odporúča kontaktovať delegátov cestovných kancelárií alebo priamo cestovné kancelárie. V prípade nebezpečenstva môžu volať priamo na grécku civilnú ochranu 112.

Dôležité kontakty

Kontaktovať môžu aj Veľvyslanectvo úradu SR v Aténach na pohotovostnom čísle +30 69 3240 8028 alebo prostredníctvom e-mailu ([email protected]). V pracovných dňoch v čase od 8.00 do 15.30 h sa môžu obrátiť aj na Konzulárne informačné centrum MZVEZ SR na čísle +421 2 5978 5978. Slovenskí turisti cestujúci do Grécka môžu využiť aj služby bezplatnej mobilnej aplikácie mAiGreece.

Od nedele (11. 8.) bojujú s požiarmi v Grécku stovky hasičov. Požiar vypukol v nedeľu popoludní na mieste vzdialenom asi 35 kilometrov od Atén a rýchlo sa rozšíril do neďalekej obce Varnavas. Vo viacerých častiach gréckej metropoly hlásili výpadky elektriny. Požiar si doteraz vyžiadal desiatky zranených a jednu obeť.

Uložiť článok

Najnovšie články