Foto: ilustrašné, Unsplash

Vieme podľa tajného receptu napodobniť legendárne vyprážané mäso z reťazca?

Tajomstvo má byť po celých dekádach odhalené verejnosti. Podľa všetkého zoznam ingrediencií len pár rokov dozadu prezradil Joe Ledington. Synovec samotného zakladateľa, plukovníka Harlanda Davida Sandersa, počas rozhovoru s reportérom Jayom Jonesom z Chicago Tribune ukázal dokonca aj pomery, podľa ktorých z múky vytvoríme dokonalý obal. O správe informoval portál Unilad.

Článok pokračuje pod videom ↓

V rozhovore synovec zakladateľa prezradil, že jednotlivé ingrediencie a ich pomer boli napísané v rodinnom zošite na zadnej strane poslednej vôle jeho tety Claudie.

V zozname sa nachádza celkom 11 rôznych prísad, ktoré sú podľa všetkého vymerané v polievkových lyžiciach.

Bazalka, paprika, zázvor či biele korenie

Podľa zoznamu máte do 2 šálok bielej múky pridať 2/3 lyžice soli, 1/2 lyžice tymianu, 1/2 lyžice sušenej bazalky, 1/3 lyžice oregana, 1 lyžicu zelerovej soli, 1 lyžicu čierneho mletého korenia, 1 lyžicu sušenej horčice, 4 lyžice papriky, 2 lyžice cesnakovej soli, 1 lyžicu mletého zázvoru a 3 lyžice bieleho mletého korenia.

Ilustračná foto: Unsplash

Takmer všetky ingrediencie už určite doma máte, prípadne si ich viete zakúpiť v najbližších potravinách. Výnimkou sú len zelerová soľ, sušená horčica a cesnaková soľ, ktoré si ale viete zakúpiť alebo objednať v špecializovaných obchodoch, prípadne si ich podomácky vyrobiť sami.

Ledington po tom, ako správa obletela svet, dodal, že by mohlo ísť o skutočný recept, no sám si nie je istý. Samotný reťazec zatiaľ opakuje, že jeho zoznam určite nie je autentickým receptom.

Napodobniť postup je napriek tomu ťažké

Rozhovor so synovcom vyšiel v roku 2016. Od toho dňa sa objavili stovky nadšencov, ktorí sa pokúšali recept reprodukovať. Aj napriek zoznamu ingrediencií je však veľmi náročné dosiahnuť dokonalú kópiu. Aby sme boli schopní hodnoverne napodobniť produkt, potrebujeme aj postup, ktorý ale nemáme k dispozícii.

Foto: Unsplash

Portál The Kitchn napríklad recept reprodukoval s vlastným postupom. „KFC môže popierať, že zmes korenia poskytnutá Chicago Tribune je nesprávna, ale určite chutí autenticky,“ píše autor. Napriek podobnej chuti sa však sťažoval na textúru, ktorá sa vôbec nepodobala kuraciemu mäsu z úspešnej franšízy.

Úspešný test sa podaril samotnému portálu Tribune, ktorý tvrdí, že v recepte chýba kontroverzná prísada MSG (glutaman sodný). Po ukončení experimentu Tribune oslovil hovorcu KFC, ktorý mal potvrdiť, že MSG sa v obale skutočne nachádza.

Podľa slov reportéra sa chuť obalu po pridaní glutamanu takmer úplne vyrovnala originálu. Záležalo tiež na zmenách teploty pri vyprážaní, ktoré mali vplyv na chrumkavosť i samotnú farbu obalu. V neposlednom rade chuť ovplyvňovalo to, ako dlho bolo pred pražením kuracie mäso naložené.

Portál Houston Press nakoniec dodáva, že pomocou pomeru je možné s malou odchýlkou a pridaním MSG dosiahnuť takmer dokonalú napodobeninu vyprážaného mäsa z legendárneho reťazca.

Uložiť článok

Najnovšie články