Ilustračné foto: Profimedia

Aj nákup oleja alebo džemu môže byť na dovolenke zážitkom, ktorý nám pripomenie príjemné chvíle aj po návrate domov.

Nedávno sme vás informovali o pochúťkach, ktoré si českí dovolenkári najradšej nosia z Chorvátska domov. Opakovala sa medzi nimi soľ, olej alebo plnené sušienky. Zaujímalo nás, či aj Slováci dovolenkujúci pri Jadrane majú rovnaké chúťky. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Na online fóre sme sa diskutujúcich opýtali, aké potraviny si nosia domov z Chorvátska. Viacerí sa zhodli na olivovom oleji, niekto dokonca pridal tip, kde ho kúpiť. „Domáci olivový olej z overených zdrojov (nie kúpený pri ceste), prípadne olivy.“ 

„Orechovicu a olivový olej. Máme tam už známych domácich a od nich kupujeme,“ pridal svoje odporúčanie niekto ďalší.

„Kávu, paštéty Argeta, ajvar, čaje, čokolády, napolitánky, jogurtové mlieko, ABC nátierku, syr Zdenka, prošuto, orechovicu — minuli sme kopec peňazí,“ priznala iná komentujúca.

V ďalších odpovediach sa spomínal aj figový džem alebo travarica či Podravka.

Foto: interez.sk / Zuzana Veslíková

Žiadna soľ či plnené sušienky

Ako sa ukázalo, kúsok Chorvátska môžete nájsť aj v jednom z našich supermarketov a možno o tom ani neviete. „Roky som si vláčila Jamnicu. Kým som zistila, že ju majú aj u nás v Tescu. Odvtedy nenosím nič, aspoň nie pravidelne,“ podelila sa so svojím vtipným a užitočným zistením ďalšia komentujúca. Niekto si zaspomínal aj na aviváž Ornel a jej krásnu vôňu.

Čo je zaujímavé, kým medzi Čechmi dominovala soľ, od Slovákov sme takúto odpoveď nedostali. To isté platí aj o plnených figových sušienkach, čo nás prekvapilo, keďže vieme, že mnohí si ich domov naozaj nosia.

No ostatné pochutiny sa opakovali u oboch národov. Takže ak sa vydávate k Jadranu, tu máte niekoľko tipov, ktorými môžete urobiť radosť sebe alebo svojim blízkym.

Uložiť článok

Najnovšie články