Foto: TASR, SITA

Kroky ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej kritizujú aj v Česku.

Česká umelecká scéna sleduje s veľkým znepokojením kroky slovenskej ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nom. SNS), ako napríklad odvolanie šéfov Slovenského národného divadla Mateja Drličku a Slovenskej národnej galérie Alexandry Kusej.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vyplýva to z vyhlásenia, o ktorom informoval portál Novinky.cz a podpísali ho napríklad spisovateľ a divadelník Zdeněk Svěrák, zakladateľ divadla Semafor Jiří Suchý, režiséri Jan Hřebejk, Václav Marhoul a Olga Sommerová, herci Boleslav Polívka, Alena Antalová a Eva Salzmannová, hudobníci David Koller, Iva Bittová a Jan Burian alebo diplomat a prekladateľ Michael Žantovský.

„Čistky, ktoré robí a plánuje naďalej robiť v kultúrnych inštitúciách, robí primitívnymi metódami, s dôvodmi priehľadne úbohými a klamlivými. Aktéri v čele s ministerkou kultúry Martinou Šimkovičovou a jej politickým okolím sa rozhodli pomstiť na slobodnej slovenskej kultúre, a tým aj na slovenskom národe,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Kultúrna obec bude protestovať

Platforma Otvorená Kultúra! v spolupráci s desiatkami kultúrnych inštitúcií na Slovensku vyjadrí dnes svoj nesúhlas s „ničivými praktikami a ideologickými čistkami ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej“. O 17:00 sa kultúrna obec stretne s verejnosťou pred budovou Slovenského národného divadla a spoločne vykročí na protestný pochod pred Ministerstvo kultúry SR na námestí SNP.

Tam o 18:00 vystúpia Alexandra Kusá, Matej Drlička, Marek Adamov, Soňa Gyarfášová, Jozef Lupták, Zuzana Kronerová, Veronika Němcová, Jakub Jablonský, Adam Dragun, ako aj ďalší zástupcovia zamestnanectva kultúrnych inštitúcií či zástupcovia študentov z Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU), Vysokej školy múzických umení (VŠMU) a Akadémie umení v Banskej Bystrici (AU BB).

Uložiť článok

Najnovšie články