Foto: Dašen V.

Zatiaľ pôjde skôr len o kozmetické úpravy.

Postavený bol ešte v prvej polovici 90. rokov za vedenia primátora Štefana Jokla. Svoj účel plní dodnes, no často je kritikou občanov mesta Martin. Podchod v centre mesta neďaleko mestskej tržnice, Univerzitnej nemocnice Martin a obchodného centra Galéria, sa opäť dočká opráv. Nebudú však výrazné, aj keď Martinčanov potešia.

Článok pokračuje pod videom ↓

Až na pár kozmetických úprav z minulých rokov zostane verejnosťou často kritizovaný a častovaný pomenovaniami ako „hanba mesta“, podchod v centre Martina rovnaký. Mesto sa ale rozhodlo, že opäť pristúpi k malým opravám a priestor zveľadí. Dopomôcť k tomu majú aj pracovníci Sociálneho podniku mesta Martin, informuje vo svojej reportáži lokálna Televízia Turiec (TVT).

Foto: Dašen V.

Miesto plné zápachu a špiny

Spomínaný podchod sa s kritikou stretáva najmä pre zápach a preto, že býva často útočiskom pre ľudí bez domova a neprispôsobivých občanov. Aj tento problém sa preto mesto rozhodlo vyriešiť. Napokon, keďže ide o frekventované miesto spájajúce centrum mesta s nemocnicou, bolo to nutné. Zmeny sa začali naplno prejavovať po tom, ako podchod do svojej správy dostal Sociálny podnik mesta Martin.

Foto: Dašen V.

Spomínané skupinky ľudí, ktorí podchod devastovali a ničili, sa tak v jeho priestoroch už nestretávajú. Sociálny podnik navyše začal s opravami a úpravami priestorov – čistením vnútorných stien podchodu, ktoré boli zničené posprejovaním, obnovou maľoviek bezbariérového chodníčka a čistením celej plochy podchodu.

Ako mestská TVT uviedla, mesto Martin plánuje aj komplexnejšiu revitalizáciu priestoru podchodu. Výraznejšie zásahy a jeho prestavbu však zatiaľ nechystá.

Rekonštrukciou prešiel podchod naposledy pred 6 rokmi

Prvýkrát sa podchod dočkal väčších zásahov v roku 2018. Ako pred rokmi informoval portál My Turiec, najskôr bol podchod zrenovovaný zo strany od OC Galéria. O túto zmenu sa postaral investor spomínaného obchodného centra.

Foto: Dašen V.

V októbri toho istého roka už ale do renovácie zainvestovalo aj mesto sumou takmer 130-tisíc. Investované prostriedky a zmeny však po rokoch úplne zmizli a obyvatelia si ich ani v čase realizácie, popravde, takmer nevšimli. Martinčania teda dúfajú, že podchodu sa pod správou Sociálneho podniku bude dariť viac.

Uložiť článok

Najnovšie články