Foto: TASR/AP

Ukrajinské sily prekvapivo vpadli do Kurskej oblasti v utorok.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu naznačil, že Ukrajinci vedú operáciu v ruskej Kurskej oblasti. Jeho vyjadrenie v prejave počas víkendu k národu je zatiaľ najbližšie k verejnému uznaniu operácie v Rusku od akéhokoľvek ukrajinského predstaviteľa.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ukrajinci sú na ruskom území

Zelenskyj v prejave pochválil vojakov naprieč frontovou líniou. To zahŕňa aj Sumskú oblasť, ktorá hraničí s Kurskou oblasťou. Tiež sa vyjadril, že hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj mu poskytol viacero správ o situácii na fronte aj o „našich akciách na zatlačenie vojny na územie agresora“.

Ukrajinské sily prekvapivo vpadli do Kurskej oblasti v utorok. Boje pokračujú a Rusko tam posiela posily, pričom tam podľa rezortu obrany nasadilo salvové raketomety, vlečné delá, tanky prepravované na prívesoch a ťažké pásové vozidlá.

V Kurskej, Belgorodskej a Brianskej oblasti tiež zaviedlo protiteroristické opatrenia. Hovorca ruského ministerstva pre mimoriadne situácie v sobotu uviedol, že z Kurskej oblasti evakuovali zhruba 76-tisíc obyvateľov.

Nariadili evakuáciu

„Máme rušné ráno, nepriateľská aktivita na hranici Krasnojaružského okresu, naši vojaci určite urobia všetko, aby sa vysporiadali so vznikajúcou hrozbou, začíname kvôli zdraviu a bezpečnosti našej populácie presúvať ľudí, ktorí v okrese žijú, na bezpečnejšie miesta,“ uviedol guvernér oblasti Vjačeslav Gladkov vo videu na sociálnej sieti, píše TN Nova.

Foto: TASR/AP

Belgorodská oblasť v ohrození

Ruské úrady evakuujú časť Belgorodskej oblasti pre „aktivitu“ ukrajinských síl v oblasti. V pondelok to uviedol gubernátor oblasti Vjačeslav Gladkov. Ukrajinské sily vedú od utorka ofenzívu v susednej Kurskej obalsti. TASR informáciu prevzala z agentúry Reuters.

Rusko zároveň uviedlo, že nad Belgorodskou oblasťou v noci zostrelilo päť ukrajinských dronov. V Kurskej oblasti sa ruským silám podarilo zostreliť 11 bezpilotných lietadiel. Protivzdušná obrana pracovala aj vo Voronežskej oblasti, kde zostrelila dva drony.

Rusko v Kurskej oblasti od utorka vedie intenzívne boje so stovkami ukrajinských vojakov, ktorým sa na niektorých miestach podarilo preniknúť až 20 kilometrov do hĺbky ruského územia. Ide o najväčší útok Ukrajiny na ruské územie od začiatku vojny v roku 2022.

Uložiť článok

Najnovšie články