Foto: SITA/AP

V prípade ponorky Titan bola podaná nová žaloba.

Pátranie po ponorke Titan sledoval celý svet. Správa o úmrtí posádky bola zdrvujúca. Mnohí sa pýtali, ako je možné, že sa také zariadenie vôbec dostalo do vody a čo ľudia na jeho palube museli cítiť v posledných momentoch pred tragickým koncom.

Rodina podala žalobu

Ako informuje The Guardian, posádka na palube ponorky Titan, ktorá minulý rok v júni implodovala pri potápaní k vraku Titanicu, si v posledných chvíľach pravdepodobne uvedomovala, že zomrie, uvádza sa v nedávno podanej žalobe. Žalobu podala rodina francúzskeho prieskumníka Paula-Henriho Nargeoleta, ktorý v ponorke Titan zahynul. Predtým podstúpil už 37 ponorov k Titanicu, no tento sa mu stal osudným.

Foto: SITA/AP

Na palube bol okrem Nargeoleta britský prieskumník Hamish Harding, pakistanský podnikateľ Shahzada Dawood a jeho syn Suleman a generálny riaditeľ spoločnosti OceanGate Stockton Rush. Nargeoletova rodina podala začiatkom tohto týždňa žalobu na spoločnosť OceanGate, ktorá ponorku vyrobila a uskutočnila plavbu. Podľa webovej stránky OceanGate medzičasom ukončila činnosť.

Vedeli, že tragický koniec sa blíži

V žalobe rodina obviňuje OceanGate z nedbanlivosti. Tvrdí, že mnohé detaily o chybách a nedostatkoch ponorky boli zámerne zatajené. „Katastrofálna implózia, ktorá si vyžiadala Nargeoletov život, bola priamo spôsobená pretrvávajúcou bezohľadnosťou a nedbanlivosťou spoločnosti OceanGate, Rusha a ďalších,“ uvádza sa v žalobe. Rodina žiada vyplatenie odškodného vo výške 50 miliónov dolárov.

Foto: TASR/AP

V žalobe sa tiež uvádza, že posádka na palube ponorky vedela, že sa blíži ich koniec a čoskoro zomrú. Aj keď sa experti zatiaľ možno nezhodli na presných príčinách implózie, je podľa nich jasné, že posádka si veľmi dobre uvedomovala, čo sa deje. S veľkou pravdepodobnosťou počuli zvuky, ktoré vyvolával tlak vody na ponorku. Vedeli, že tragický koniec je nezvratný a nezadržateľne sa blíži. Niet pochýb o tom, že prežívali obrovský strach a hrôzu. Hovorca OceanGate sa k žalobe odmietol vyjadriť.

Uložiť článok

Najnovšie články