Foto: TASR - Pavel Neubauer

Ministerka na tlačovej konferencii okrem iného oznámila, že ju novinári vyhnali z jej domova a sťahuje sa na Slovensko.

Vo štvrtok 8. augusta ministerka kultúry Martina Šimkovičová zvolala tlačovú konferenciu, na ktorej vystúpila spolu s generálnym tajomníkom služobného úradu ministerstva kultúry Lukášom Machalom. Šéfka rezortu sa vyjadrila k odvolaniu generálnej riaditeľky Slovenskej národnej galérie (SNG) Alexandry Kusej. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ministerka vysvetlila dôvod odvolania Kusej. Podľa jej slov bolo problémom hospodárenie s peniazmi, či reprezentácia Slovenska v zahraničí. Kritizovala aj využitie priestorov využitia SNG. Problémom je, že pri vstupe do galérie nie je vidieť slovenskú vlajku a ani umenie.

Machala hovorí o tupej kritike

K odvolaniu generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla Mateja Drličku uviedla, že sa na adresu jeho „invektív“ vyjadrovať nebude. Dodala však, že Drlička viackrát posunul stretnutie na ministerstve kultúry z dôvodu PN.

Podľa Machalu sa s politickým aktivizmom musia vyrovnávať od nástupu do funkcie. Ide o aktivizmus, ktorý, ako uviedol, ničí životy. Zmeny, ktoré sa aktuálne v inštitúciách patriacich pod rezort kultúry dejú, sú podľa jeho slov v súlade so zákonom.

„Slovenská republika v roku 2024 sa podľa nás má opierať o tradičné hodnoty, tradície slovenského ľudu a národnostných menšín a etnických skupín a všetko pozitívne a moderné, čo vytvárajú naši umelci. V žiadnom prípade nie sme zástancami toho, čoho sme svedkami v zahraničí,“ uviedol.

Spomenul atentát na exprezidenta Donalda Trumpa, pokus o vraždu premiéra Roberta Fica, či multikulturalizmus, ktorý ničí slovenskú kultúru. „Budeme si hájiť naše tradičné hodnoty a prikláňame sa k návratu do normálnosti. Nič, čo vykračuje z normy, nebudeme podporovať.“ 

„Nemáte morálny kompas v sebe, robíte len politický aktivizmus a vytvárate politický tlak, ktorý je neprimeraný. Tento politický tlak nemáte podložený ani jedným argumentom,“ povedal na margo odvolaní. Kritiku smerovanú voči ministerke a jeho osobe označil za tupú a neprimeranú.

Ministerstvo podľa jeho slov bude musieť v rámci konsolidačných opatrení pristúpiť k ďalšiemu prepúšťaniu. K tomu, či plánujú odvolať ďalších ľudí, napríklad generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea, sa odmietol vyjadriť. Závisieť to však bude od toho, či budú ľudia ochotní s nimi spolupracovať.

Uložiť článok

Najnovšie články