Foto: Screen TikTok.com (kevinstemplates) / interez.sk (Zuzana Veslíková)

Stačí, ak urobíte malú zmenu.

Dovolenky, kúpaliská, festivaly, posedenia na terasách a nekonečné večery trávené v podnikoch. V lete môžu byť naše výdavky vyššie, než po iné obdobia v roku. Ani nevieme ako a peniaze, ktoré k nám prídu, podstatne rýchlejšie odídu. A preto si možno aj vy hovoríte, že je najvyšší čas začať šetriť. A my máme jeden dobrý trik, ako na to. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Na TikToku sa ešte pred nejakým časom objavilo video, ktoré radí, ako jednoducho ušetriť peniaze. Je založené na základnom dôvode, pre ktorý utrácame — na nakupovaní. Alebo presnejšie, na jeho obmedzení.

@kevinstemplates Save money using no spend months, follow for more #budgetingtips #personalfinancetips ♬ You – Petit Biscuit

Určite si dni, počas ktorých neminiete ani euro

Kevin Jiang, ktorý si na sociálnej sieti hovorí @kevinstemplates, pravidelne pridáva tipy a triky na to, ako narábať s peniazmi. Podelil sa napríklad o hack, ktorý môžete vyskúšať aj vy a čo-to ušetríte.

Kevin si na papier vypísal dni v mesiaci a zelenou farbou si označil tie, počas ktorých nebude mať žiadne výdavky a žltou zas tie, kedy si nekúpi kávu a obed. Celkovo si počas jedného mesiaca zvolil štyri dni označené zelenou farbou a všetky štvrtky a soboty zas označil žltou.

Počas dní, ktoré nechal neoznačené, sa nič nezmenilo, vtedy si mohol dopriať v meste kávu, skočiť na obed, alebo si niečo kúpiť.

Prispôsobte si to svojim možnostiam

Tento jednoduchý trik si môžete prispôsobiť podľa seba. Napríklad, ak chodíte impulzívne do obchodu napríklad počas prestávky v práci, aj keď vlastne nič nepotrebujete, no predsa si niečo kúpite, a chcete ušetriť, tak si zelenou farbou označte napríklad päť dní v týždni. A počas zvyšných dvoch urobte väčší nákup. Ušetríte tak nielen peniaze, ale aj svoj čas.

Pre ďalších ľudí môže byť problém odoprieť si kávu po ceste domov, alebo dať si v meste obed. Ak je to aj váš problém, vyznačte si žltou farbou celý týždeň a pripravujte si obedy doma.

Koľko takýmto spôsobom ušetríte, závisí od toho, aké vysoké sú vaše mesačné výdavky práve na tieto položky. Kevin spomína, že to môže byť aj viac ako 200 eur.

Uložiť článok

Najnovšie články