Foto: SITA - Milan Illík, TASR - Jaroslav Novák

Peter Pellegrini má zatiaľ oficiálne iba dvoch poradcov.

Prezident Peter Pellegrini krátko po svojej inaugurácii uviedol, že by sa jeho poradcom pre oblasť kultúry a médií mohol stať Jozef Banáš. Aj keď sa spisovateľ najskôr vyjadril, že zvažuje ponuku prijať, napokon to neurobil. Ako píše portál Aktuality, svoj názor prehodnotil a rozhodol sa, že poradcom hlavy štátu nebude. 

„Ponuku pána prezidenta som zdvorilo odmietol,“ povedal. Prezident jeho dôvody akceptoval.

Ponuku sa rozhodol odmietnuť

Banáš tvrdí, že Pellegriniho ponuka mu zalichotila a jeho prvotné rozhodnutie bolo prijať ju. Neskôr tento krok prehodnotil. „Ale potom, keď človek nad tým premýšľa, tak keď som začal rozmieňať túto jeho ponuku na drobné, tak si hovorím – dočerta, veď ty máš pomaly 76 rokov,“ povedal v rozhovore pre ODznova.

Druhým dôvodom bola jeho „kontroverznosť“. Spisovateľ tvrdí, že i keď sa v zásadných názoroch a otázkach s prezidentom zhodnú, poradca musí zastávať politickú korektnosť a nemôže otvorene hovoriť, čo si myslí. Okrem toho si chce zachovať svoju slobodu.

Hlava štátu tak zostáva bez poradcu pre kultúru. Na oficiálnom webovom sídle doteraz svietia len dve mená – Ján Kubiš ako poradca pre zahraničné otázky a medzinárodnú politiku a Miroslav Slašťan, poradca pre právne otázky.

Uložiť článok

Najnovšie články