Foto: SITA - Diana Černák

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení dostala tento rok od štátu o 250 miliónov eur menej.

Zástupcovia zdravotníckych organizácií žiadajú sľúbené dofinancovanie sektora. Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR každoročne spolupracuje na príprave rozpočtu pre zdravotníctvo.

Článok pokračuje pod videom ↓

Jej prvý viceprezident Roman Karlubík na stredajšej tlačovej besede upozornil, že v tomto roku dostali o 250 miliónov eur menej, ako navrhovali a argumentačne podložili.

Hrozí katastrofa

„Zároveň sme upozornili, že zhruba v pol roku budeme mať závažný problém, a preto sme s veľkou nevôľou prijali správu, že dochádza k návrhu ozdravných opatrení vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni,“ zdôraznil Karlubík.

Ako pokračoval, chápu potrebu konsolidácie, ale usporiť z toho, čo nebolo vyplatené, v podstate nie je možné. Ak pritom má prísť k úsporám, určite to bude na úkor pacienta.

„Ambulancia nemôže niesť zodpovednosť za to, že štátny rozpočet pre zdravotníctvo na rok 2024 nie je dostatočný. Napriek tomu, že sme na jeho nedostatočnosť upozorňovali už v procese jeho prípravy,“ konštatovala prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov Jaroslava Orosová.

Pokiaľ podľa nej nepríde k vyriešeniu situácie zo strany rezortov zdravotníctva, financií a Úradu vlády SR, hrozí, že ambulancie nepodpíšu dodatky so zdravotnými poisťovňami. Ku koncu septembra pritom končia takmer všetky zmluvy.

Prezident Asociácie polikliník a zdravotníckych zariadení Štefan Zelník potvrdil, že naozaj nemôžu šetriť z toho, čo nedostali. „Treba otvorene povedať, že dôjde k výpadku poskytovania zdravotnej starostlivosti pre obyvateľstvo, ambulancie sa budú zatvárať,“ vyhlásil Zelník. Upozornil, že celou situáciou by sa mala zaoberať vláda.

„Toto nevie riešiť ani ministerka zdravotníctva,“ uzavrel Zelník.

Uložiť článok

Najnovšie články