Foto: TASR - Pavol Zachar

K svojmu prepusteniu sa vyjadril aj bývalý špeciálny prokurátor.

Dnes minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) podal dovolanie vo veci odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a zároveň rozhodol o prerušení výkonu rozsudku Najvyššieho súdu SR, ktorý Kováčikovi uložil trest osem rokov väzenia.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako informovala hovorkyňa rezortu spravodlivosti Barbora Škulová, minister tak reagoval na doručený podnet obhajcu odsúdeného, ktorý vyhodnotil ako opodstatnený.

Kováčik je na slobode

„Chcem tak ako v marci 2022, tak aj teraz v prvom rade poďakovať všetkým príslušníkom Zboru väzenskej a justičnej stráže najmä tu v Dubnici. A najmä mojim šéfom, sú to ľudia na správnom mieste s ľudským prístupom. A čo sa týka môjho prepustenia, tak mám málo informácií a k tým sa vyjadrím neskôr,“ povedal Dušan Kováčik, bývalý odsúdený špeciálny prokurátor po prepustení z väznice.

„Podľa jeho názoru boli pri zisťovaní skutkového stavu závažným spôsobom porušené ustanovenia, ktorými sa má zabezpečiť objasnenie veci, respektíve právoplatné rozhodnutie vychádza zo skutkového stavu, ktorý bol na základe vykonaných dôkazov v podstatných okolnostiach nesprávne zistený, čo mohlo mať za následok porušenie práva na spravodlivé súdne konanie,“ uviedla hovorkyňa.

Doplnila, že dovolanie, ako aj prerušenie či odloženie výkonu rozhodnutia sú štandardné inštitúty nášho právneho poriadku, ktoré sa opakovane využívajú v doterajšej rozhodovacej činnosti rezortu spravodlivosti. Momentálne by už Kováčik mal byť vonku z väzenského ústavu v Dubnici nad Váhom.

Najvyšší súd (NS) SR uznal 24. mája 2022 Dušana Kováčika za vinného z toho, že prijal úplatok 50-tisíc eur za to, že Úrad špeciálnej prokuratúry v roku 2017 nepodal sťažnosť proti prepusteniu šéfa zločineckej skupiny takáčovci Ľubomíra Kudličku z väzby.

Jeho vinu odvolací súd tiež uznal v prípade prečinu ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti, keď neoprávnene poskytol spisy k trestným veciam bývalému šéfovi daňových kriminalistov Ľudovítovi Makóovi. Za to mu uložil trest osem rokov väzenia a peňažný trest 100-tisíc eur.

Špecializovaný trestný súd pôvodne uznal Kováčika za vinného aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Za to mu uložil trest 14 rokov väzenia a tiež trest prepadnutia majetku. NS SR však tento verdikt zrušil, keďže predmetné skutky podľa odvolacieho senátu neboli preukázané.

Premiér s rozhodnutím súhlasí

Rozhodnutia ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) podať dovolanie a prepustiť bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika z väzenia sú spravodlivé a zákonné. Vyhlásil to na sociálnej sieti premiér Robert Fico (Smer-SD).

Predstavitelia Smeru-SD podľa Fica konzistentne označujú Kováčikov prípad za učebnicový príklad „zmanipulovaného monsterprocesu“. Jeho cieľom bolo podľa premiéra odstaviť Kováčika a „vydláždiť cestu politickému nominantovi Igora Matoviča Danielovi Lipšicovi“.

Premiér zdôraznil, že minister spravodlivosti má podľa Trestného poriadku zákonnú právomoc prepustiť odsúdeného na slobodu, ak podáva v jeho prospech dovolanie.

„Vládna koalícia nebude pri náprave krívd z rokov 2020 až 2023 postupovať vykopávaním dverí, falšovaním dôkazov, preparáciou udavačov a nezákonnými obvineniami a väzbou, čo bolo typické pre vlády z týchto rokov,“ skonštatoval predseda vlády. Sľubuje, že vládna koalícia bude dôrazná, ale v súlade so zákonom a spravodlivosťou.

Uložiť článok

Najnovšie články