Priekumná autonómna miniponorka. Foto: Filip Stedt

Vedci objav prirovnávajú k pozorovaniu odvrátenej strany Mesiaca.

To že klimatická zmena sa vo veľkom prejavuje prakticky po celej Zemi, je známa a žiaľ už aj dobre pozorovateľná skutočnosť, ktorú zažívame všetci. A táto zmena sa prejavuje aj na miestach, ktoré sa ešte donedávna považovali za miesta večného ľadu. To, ako sa menia ľadovce, vedci mapujú rôznymi výskumami a jedným z nich je aj skúmanie spodnej strany ľadovcového šelfu pomocou podvodných dronov. 

Článok pokračuje pod videom ↓

V snahe pochopiť zmeny, ktoré nastávajú v ľadovcových šelfoch, vedci zo švédskej univerzity v Göteborgu použili autonómnu ponorku — podvodný dron naprogramovaný tak, aby sa ponoril do dutiny ľadového šelfu Dotson v západnej Antarktíde a skenoval ľad nad ním pomocou pokročilého sonarového systému. Celkovo pracoval 27 dní, pričom prešiel až 1 000 kilometrov, uvádzajú vedci v tlačovej správe.

Ako odvrátená strana Mesiaca

Už predtým sme použil satelitné údaje na pozorovanie toho, ako sa ľadovce v priebehu času menia,“ uviedla profesorka oceánografie na univerzite v Göteborgu a hlavná autorka štúdie Anna Wåhlinová a dodala, že navigáciou ponorky do dutiny sa im podarilo získať mapy spodnej časti ľadu s vysokým rozlíšením. „Je to trochu ako vidieť odvrátenú stranu Mesiaca“.

Ľadovec Dotson. Foto: Anna Wåhlin

V novej štúdii publikovanej v časopise Science Advances vedci informujú o záveroch tohto prieskumu. S očakávaniami zistili, že ľadovec sa topí rýchlejšie na miestach, kde prevládajú silné prúdy, ktoré erodujú jeho základňu. Objavili tiež dôkazy o vysokých teplotách vôd na vertikálnych zlomoch, ktoré sa tiahnu cez ľadovec.

Prieskumná autonómna miniponorka. Foto: Filip Stedt

Podivné útvary a strata miniponorky

Čo ale vedcov prekvapilo a vyvoláva otázky, sú rôzne útvary a vzory na ľadovcovej základni. Povrch totiž zo spodku ľadovca nie je hladký, ale striedajú sa tam vrcholy a priehlbiny a útvary, ktoré pripomínajú pieskové duny. Vedci predpokladajú, že tieto útvary vznikajú v kombinácii morských prúdov a vplyvom Coriolisovej sily vznikajúcej rotáciou Zeme.

Ilu: Anna Wåhlin/Science Advances

Tieto zistenia vedci zmapovali v roku 2022 a v januári tohto roka sa do oblasti vrátili, aby ju opätovne preskúmali. Avšak ich podvodný dron slúžiaci na mapovanie sa počas misie pod ľadovcom Doomsday stratil a prerušil sa kontakt. Po niekoľkých neúspešných pátraniach pomocou minidronov a či sonarov sa zdá, že je navždy stratený. „Je to trochu ako hľadať ihlu v kope sena, ale bez toho, aby ste vôbec vedeli, kde tá kopa je,“ uviedla Wåhlinová.

Vedci preto plánujú miniponorku nahradiť novou a pokračovať vo svojom výskume ďalej, aby mohli zmapovať, ako sa ľadovcové šelfy v priebehu času menia.

Uložiť článok

Najnovšie články