Foto: TASR/AP

Sinwár je považovaný za strojcu útoku kománd Hamasu a ďalších palestínskych skupín zo 7. októbra 2023 na Izrael, ktorý si vyžiadal stovky mŕtvych a zranených a bol spúšťačom následnej izraelskej vojenskej operácie v Pásme Gazy.

Palestínske militantné hnutie Hamas v utorok oznámilo, že jeho novým politickým vodcom sa stal Jahjá Sinwár, doterajší líder hnutia v Pásme Gazy. Nahradil Ismáíla Haníju, ktorý bol zabitý 31. júla v Teheráne pri útoku pripisovanom Izraelu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie Hamasu.

Ozbrojené krídlo Hamasu, Brigády Izzaddína Kasáma, niekoľko minút po zverejnení vyhlásenia oznámilo, že vypálilo z Pásma Gazy na Izrael množstvo rakiet.

Narcista, extrémista a vrah

Ide o jedného zo zakladateľov brigád Al-Kasam, bojového krídla Hamasu. Sinwara je médiami často označovaný ako extrémista, narcista či psychopat. Ako upozorňuje STVR, izraelský súd ho odsúdil na päť doživotných trestov. Dôvodom však nie sú útoky na Židov, ale na Palestínčanov. Tí prišli o život, pretože ich obvinil zo spolupráce s Izraelom.

Podľa Sinwarovho presvedčenia je poslom, ktorý môže spolu s Hamasom priniesť Alahov sľub o konci dní v čase, keď sa celý svet stane moslimským a ostatní budú zničení. Odvolávajúc sa na biblickú Noemovu potopu vyhlásil, že hnutie prinesie Izraelu hučiacu potopu a nespočetné množstvo rakiet.

Sinwár je považovaný za strojcu útoku kománd Hamasu a ďalších palestínskych skupín zo 7. októbra 2023 na Izrael, ktorý si vyžiadal stovky mŕtvych a zranených a bol spúšťačom následnej izraelskej vojenskej operácie v Pásme Gazy. Podľa údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva ovládaného Hamasom, zahynulo pri nej doteraz najmenej 39 653 ľudí, väčšinou civilistov. Útok, v nadväznosti na Sinwarovo presvedčenie, teda nemusel mať len politické, ale aj náboženské a extrémistické pozadie.

Rozruch vo svete

Libanonské proiránske šiitské militantné hnutie Hizballáh v utorok privítalo zvolenie Jahju Sinwára za nového politického vodcu palestínskeho radikálneho hnutia Hamas, pričom to označilo za silný odkaz Izraelu a Spojeným štátom a dôkaz, že Hamas je vo svojom rozhodovaní jednotný.

Ako dodala agentúra Reuters, Hizballáh zablahoželal Sinwárovi k jeho zvoleniu, ktorým sa údajne potvrdilo, že Izraelu sa nedarí dosahovať svoje ciele.

„Výber brata Jahju Sinwára zo srdca obliehaného Pásma Gazy –, ktorý je (tam) v prvej línii s bojovníkmi odporu a medzi deťmi svojho ľudu, pod troskami, v blokáde, uprostred zabíjania a hladovania – potvrdzuje, že ciele, ktoré nepriateľ (Izrael) chce dosiahnuť zabíjaním vodcov, sa neplnia,“ uviedol Hizballáh vo vyhlásení.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok naliehal na novovymenovaného politického šéfa palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahju Sinwára, aby súhlasil s prímerím v Pásme Gazy.

Šéf americkej diplomacie dodal, že rozhovory o implementácii dohody o prímerí a prepustení izraelských rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy po mesiacoch rokovaní pokračovali aj napriek zabitiu Ismáíla Haníju, ktorého funkciu teraz Sinwár prevzal.

Blinken podľa denníka The Times of Israel (TOI) tvrdí, že snahy o dosiahnutie prímeria sú v záverečnej fáze, ale dohodu ohrozuje súčasné napätie v súvislosti s Iránom, ktorý sa Izraelu vyhráža trestom za Haníjovu násilnú smrť.

Predchádzajúci politický vodca Hamasu Haníja prišiel o život pri útoku v Teheráne, kam pricestoval na inauguráciu nového iránskeho prezidenta. Hamas obvinil z tohto činu Izrael a USA a prisľúbil odvetu.

Izrael sa k zabitiu Haníju doteraz oficiálne nevyjadril. Ministri izraelskej vlády podľa denníka The Jerusalem Post dostali pokyn, aby sa k tejto záležitosti nevyjadrovali.

Uložiť článok

Najnovšie články