Foto: Profimedia

Ďalšie pracovné miesta budú presunuté do lacnejších krajín.

Nemecký výrobca čipov Infineon Technologies prepúšťa. Časť pracovnej sily príde o svoje miesto v dôsledku klesajúceho predaja. Chce tak znížiť svoje náklady. Ako informuje portál The Register, Infineon zruší až 1 400 pracovných miest naprieč celým svetom. Ďalších 1 400 pozícií presunie do krajín, ktoré majú nižšie mzdové náklady.

Generálny riaditeľ Jochen Hanebeck tvrdí, že za týmto krokom stojí slabá ekonomická dynamika. Prepúšťanie je podľa jeho slov nevyhnutné na to, aby mohlo dôjsť k posilneniu konkurencieschopnosti.

Prepadli sa im tržby

Výrobca vykázal za 3. štvrťrok svojho finančného roka 2023/24 pokles tržieb aj zisku. Po tretíkrát v priebehu niekoľkých mesiacov revidoval nadol svoju prognózu tržieb za celý rok, keďže jeho výsledky za uplynulý kvartál nesplnili očakávania v dôsledku slabého dopytu. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a DPA.

Infineon v pondelok oznámil, že jeho zisk za tri mesiace do konca júna, čo je 3. štvrťrok jeho finančného roka, klesol o 52 percent na 403 miliónov eur z minuloročných 831 miliónov eur.

Upravený zisk na akciu sa v 3. štvrťroku znížil na 43 centov z minuloročných 68 centov/akcia. Tržby skupiny Infineon v sledovanom období klesli o 9 percent na 3,70 miliardy eur zo 4,09 miliardy eur pred rokom. Analytici spoločnosti predpovedali tržby 3,8 miliardy eur. Pri pohľade do budúcnosti, vo 4. štvrťroku spoločnosť predpokladá tržby vo výške približne 4 miliardy eur a výslednú maržu na úrovni približne 20 percent.

Za celý fiškálny rok do konca septembra 2024 očakáva tržby okolo 15 miliárd eur, pričom Infineon už dvakrát znížil svoj odhad. V predchádzajúcom počítal s tržbami 15,1 miliardy eur, plus-mínus 400 miliónov eur.

„Oživenie na našich cieľových trhoch postupuje len pomaly. Dlhotrvajúca slabá ekonomická dynamika viedla k tomu, že úrovne zásob v mnohých oblastiach prekrývali konečný dopyt,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Infineon Jochen Hanebeck.

Program šetrenia nákladov, ohlásený v máji, by mal začať prinášať výsledky v roku 2025, dodal Hanebeck v pondelok.

Uložiť článok

Najnovšie články