Foto: SITA - Milan Illík, TASR - Dano Veselský

Budmerický kaštieľ je oddnes pre verejnosť uzatvorený.

Budmerický kaštieľ obkolesuje anglický park a vďaka svojej jedinečnosti a podobnosti s francúzskymi renesančnými zámkami lákal návštevníkov z blízkeho aj ďalekého okolia. V pondelok 5. augusta Budmerice na oficiálnej stránke zverejnili informáciu o tom, že dominanta obce bude pre verejnosť uzatvorená.

Článok pokračuje pod videom ↓

K rozhodnutiu došlo po tom, ako Ministerstvo kultúry SR ukončilo so sociálnym podnikom Obecné služby Budmerice Zmluvu o spolupráci. „Odo dňa 06. 08. 2024 bude Budmerický kaštieľ vrátane prehliadok expozície pre verejnosť zatvorený,“ napísala obec.

Lúčia sa

„Ďakujeme vám, že sme mohli pre vás pripraviť a s vami zažiť mnoho krásnych podujatí a prehliadok expozície kaštieľa a vychutnať si nezabudnuteľnú atmosféru tohto prekrásneho miesta,“ zverejnila poďakovanie obec len pár dní po tom, ako ministerstvo pod vedením Martiny Šimkovičovej informovalo o podaní trestného oznámenia.

Ešte minulý týždeň pritom na facebookovej stránke Budmerický kaštieľ pribudol oznam o tom, že od 1. do 5. augusta bude kaštieľ uzatvorený a prerušené budú aj prehliadky, a to z technických príčin. Dnes, teda 6. augusta mali prehliadky pokračovať v rovnakom režime ako predtým.

Pod príspevkom, ktorý oznamuje zatvorenie kaštieľa, sa zišli ľudia, ktorí túto správu hodnotia veľmi negatívne a pýtajú sa, aký dôvod má ministerstvo na takýto krok a čo bude s pamiatkou ďalej. Iní zasa píšu, že sú radi, že prehliadku ešte stihli.

„Krásna vizitka. Je to prvýkrát v histórii, keď ministerstvo kultúry koná vyslovene proti kultúre v každej oblasti. Nebyť pritom tohto združenia, kaštieľ už dávno slúži len netopierom. Takto ho získali iné nekultúrne zvery. Hanba,“ myslí si jeden z komentujúcich.

„Sme si plne vedomí, že kaštieľ je vzácnou a obľúbenou historickou a národnou kultúrnou pamiatkou, o to viac nás mrzí kritická situácia, ktorú audit Ministerstva kultúry SR pri správe pamiatky odhalil,“ uviedla pre interez riaditeľka Odboru komunikácie Petra Bačinská.

Podľa jej slov rezort aktuálne vykonáva všetky potrebné kroky, aby mohol objekt opäť sprístupniť pre verejnosť.

Trestné oznámenie

Ministerstvo v súčasnosti prešetruje možné poškodenia, ktoré mali na národnej kultúrnej pamiatke vzniknúť. „Obecné služby Budmerice, ktoré mali objekt dlhodobo v správe, neuviedli objekt pri odovzdávaní jeho správy do pôvodného stavu. Navyše odstránením technického zabezpečenia zostali na stenách viditeľné zmeny, pričom nie sú vylúčené hlbšie poškodenia,“ píše sa v stanovisku.

Rezort spomína napríklad zmiznutie vyťažených drevín v lesoparku kaštieľa, demontáž čerpadla bazénovej techniky a jeho požičiavanie neznámym subjektom bez vedomia ministerstva, neoprávnené a neschválené inštalácie zariadení, ako aj ďalšie neoprávnené nakladanie s majetkom a jeho využívanie v prospech Obecných služieb Budmerice, vrátane prehliadok s finančným prospechom pre obecné služby.

V apríli tohto roka pritom v sále kaštieľa oslávil 50. narodeniny generálny tajomník služobného úradu ministerstva Lukáš Machala, ktorý bol ministerkou nedávno menovaný za nového člena Rady STVR. Kým v minulosti tu ľudia za prenájom napríklad na svadbu zaplatili 400 eur, Machala za dva dni zaplatil 100 eur.

Interez kontaktoval starostu obce Budmerice. K situácii sa z osobných dôvodov nevyjadril a odkázal na oficiálne stanovisko Budmeríc.

Uložiť článok

Najnovšie články