Foto: SITA/Milan illík

Rezort kultúry sa obrátil na Generálnu prokuratúru ešte v januári.

Ešte začiatkom tohto roka vznikla petícia na odstúpenie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej. Autori a autorky ako hlavný dôvod uviedli, že si šéfka rezortu zamieňa výkon verejnej funkcie v demokratickom a právnom štáte s autokratickým výkonom moci. V súvislosti s výzvou na odstúpenie bola na konci júla pred políciu predvedená členka občianskej iniciatívy Otvorená kultúra, vizuálna umelkyňa a pedagogička, profesorka Ilona Németh. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako informuje Otvorená kultúra na sociálnej sieti, ministerstvo namiesto vyvodenia zodpovednosti opakovane spochybňuje legitimitu výzvy s 1 88 494 podpismi a snaží sa o šikanu osôb, ktoré stoja za výzvou na odstúpenie Šimkovičovej.

Šikana zo strany ministerstva

Ministerstvo kultúry podľa iniciatívy prostredníctvom úradu Lukáša Machalu podalo ešte v januári trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru pre podozrenie na „poškodzovanie cudzích práv, na neoprávnené nakladanie s osobnými údajmi, neoprávnený prístup do počítačového systému, manipuláciu s hlasovaním, marenie alebo sťažovanie plnenia dôležitej úlohy štátneho orgánu.

Aj keď polícia ešte v apríli oznámila, že v súvislosti s trestným oznámením nezačne trestné stíhanie, pretože naň neexistuje dôvod, rezort kultúry podal sťažnosť  a Ilona Németh bola vyšetrovateľom predvolaná na výsluch. Na ňom sa mala vyjadriť k výzve.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Otvorená Kultúra! (@otvorena_kultura)

„Uvedomujeme si, že z hľadiska procesných úkonov išlo zo strany polície o krok, ktorý vyvolala sťažnosť zo strany MK SR. Prístup vedenia MK SR nemožno nazvať inak, ako opakovanou snahou o zastrašovanie svojich oponentiek a oponentov,“ píše Otvorená kultúra.

Iniciatíva tiež dodáva, že ani podozrenia, ktoré vyslovila ministerka o „tisícoch falošných a duplicitných podpisov“ sa nepotvrdili. Kroky ministerstva preto možno považovať za hľadanie rôznych spôsobov pomsty, manipuláciu verejnej mienky a odvádzanie pozornosti od podstaty výzvy na odstúpenie.

„Od zverejnenia otvorenej výzvy ministerstvo naplnilo a prekonalo všetky podozrenia v nej obsiahnuté: Presadilo zánik Kunsthalle Bratislava ako samostatnej príspevkovej organizácie, dosiahlo politické ovládnutie FPU a verejnoprávnych médií, odvolalo riaditeľku BIBIANY, medzinárodného domu umenia pre deti, organizuje netransparentné neverejné výberové konania a do inštitúcií dosadzuje “svojich ľudí”, ministerka naďalej šíri rasistické a xenofóbne hoaxy,“ odkazuje iniciatíva.

Uložiť článok

Najnovšie články