Foto ilustračná: TASR - Branislav Račko

Pre kúpajúcich sa predstavuje voda akútne nebezpečenstvo a zvýšené zdravotné riziko.

V prevádzke je aktuálne väčšina umelých a prírodných kúpalísk. Uviedol to Odbor hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva SR. Na základe posledných odberov je z dôvodu prekročenia medznej hodnoty zdravotne významných mikrobiologických ukazovateľov voda na kúpanie nevyhovujúca a hygienici kúpanie neodporúčajú v lokalitách Rekreačná oblasť Kunovská priehrada Sobotište, Ružín – prítoky, Vodná nádrž Duchonka a Laborec Humenné.

Na Vodnej nádrži Ružín a Ružín – prítoky hygienici zistili prekročenie limitnej hodnoty ukazovateľa chlorofyl, čo pre kúpajúcich môže znamenať zdravotné riziko.

Z dôvodu prekročenia medznej hodnoty zdravotne významných mikrobiologických ukazovateľov je voda na kúpanie nevyhovujúca a odbor hygieny neodporúča kúpanie na Štrkovisku Čaňa a Štrkovisku Gbely Adamov. V Rekreačnej oblasti Gazarka Šaštín Stráže bolo zaznamenané významné prekročenie zdravotne významných biologických ukazovateľov. Pre kúpajúcich sa predstavuje voda akútne nebezpečenstvo a zvýšené zdravotné riziko.

Kúpanie sa neodporúča deťom, alergikom či osobám s oslabeným imunitným systémom na Plážovom kúpalisku Jazero v Košiciach z dôvodu zvýšených hodnôt ukazovateľov cyanobaktérie a chlorofylu. „U dospelých zdravých osôb sa táto kvalita vody na kúpanie považuje za prípustnú,“ uviedol odbor hygieny životného prostredia. Zníženú prehľadnosť hygienici zistili na Vodnej nádrži Lipovina – Bátovce, Vinianske jazero, Ružín (Košice – okolie), Geča, Izra, Jazero Krpáčovo, Horná Lehota a Zelená voda – Kurinec.

„V týchto prípadoch ide o zdravotne nevýznamné ukazovatele a v týchto lokalitách je naďalej umožnené rekreačné kúpanie, avšak so zvýšenou opatrnosťou,“ uviedli hygienici.

Problémy má aj kúpalisko v Banskej Bystrici

Nedodržanie mikrobiologickej kvality vody na kúpanie odbor hygieny preukázal na základe ostatných odberov v starom plaveckom bazéne „Medokýš“ na Plážovom kúpalisku Aqualand v Banskej Bystrici.

„V ostatných prípadoch išlo o nedodržanie odporúčaných limitov pre zdravotne nevýznamné fyzikálno-chemické ukazovatele kvality vody na kúpanie. V bazénoch, v ktorých boli zistené nedostatky v kvalite vody na kúpanie, prevádzkovatelia vykonali opatrenia na obnovenie kvality vody na kúpanie. Kvalita vody v bazénoch bude overená vykonaním kontrolných odberov,“ informovali hygienici.

Uložiť článok

Najnovšie články