Foto: SITA/AP

Alžírska boxerka vyvolala vlnu prudkých reakcií.

Tohtoročné olympijské hry sú plné prekvapivých momentov, niektoré sú príjemnejšie, iné menej. Jedným z nich bol zápach dvoch boxeriek, Imane Khelif z Alžírska a Talianky Angely Carini. Zápas skončil expresne rýchlo, Carini totiž po 46 sekundách odišla z ringu. Ľudia ostali rozzúrení, veria totiž, že Khelif je v skutočnosti muž. Skutočnosť je ale iná.

Zápas vyvolal vlnu kontroverzie

Včera obletela médiá správa o trpkej prehre talianskej boxerky Angely Carini. Ako informuje Mail Online, z ringu odišla po 46 sekundách a víťazkou sa automaticky stala alžírska boxerka Imane Khelif. Internetom sa rýchlo začali šíriť informácie o tom, že Imane je v skutočnosti (transgender) muž a na olympiáde vlastne ani nemá čo robiť. Pravda je ale iná.

Imane sa totiž narodila ako žena, no pravdepodobne (túto informáciu zatiaľ nepotvrdila ani nevyvrátila) trpí DSD – Differences in sex development, teda ochorením (DSD zastrešuje približne 40 rôznych ochorení ovplyvňujúcich sexuálny vývin človeka), ktoré môže spôsobiť, že osoba je síce ženou, no môže mať mužské chromozómy či anatomické črty, ako aj zvýšenú hladinu testosterónu.

Foto: SITA/AP

V niektorých prípadoch môže mať osoba ženské genitálie, no chromozóm XY, teda mužský, v iných prípadoch je to naopak. V iných prípadoch môže mať osoba črty oboch pohlaví. Ide o zriedkavé ochorenie, ktoré postihuje len 0,05 až 1 percento populácie.

Olympijský výbor stojí za svojím rozhodnutím

Khelif už v minulosti čelila problémom a dokonca bola zo súťaží diskvalifikovaná, lebo neprešla biologickými testami. Medzinárodný olympijský výbor ale podľa Mail Online aj naďalej stojí za svojím rozhodnutím, že alžírska boxerka má právo súťažiť so ženami. Napriek tomu, že to mnohí považujú za nefér, podľa komisie je správanie voči 25-ročnej Imane nespravodlivé, neetické a diskriminujúce. Dodáva, že každý má právo venovať sa športu bez diskriminácie.

Žiaľ, k ľuďom, ktorí šíria nepravdivé informácie a zbytočnú nenávisť, sa pridali aj známe osobnosti. Na sociálnej sieti X sa k udalosti vyjadrila aj J. K. Rowling. Tvrdí, že na záberoch zo zápasu je možné vidieť muža s arogantným úsmevom, ktorý si užíva pohľad na utrápenú ženu, ktorú práve udrel do hlavy a rozbil jej celoživotné ambície na črepy.

Šírenie nenávisti nie je tou správnou cestou

Do agresívnej diskusie sa pustili aj mnohí Slováci, medzi nimi aj minister Tomáš Taraba. „Muž s nalakovanými nechtami je na seba hrdý, že porazil na Olympiáde ženu v ženskom športe. Som zvedavý dokedy toto bude ženy baviť, že vďaka transgender politike sú vytláčané na okraj. Keď napríklad Progresívne Slovensko verí v 72 rodov, normálny človek vie, že fakty nepustia a pohlavia sú dve,“ píše vo svojom statuse na facebooku.

„Ak mužskému pohlaviu dovolíte mlátiť ženské pohlavie, za normálnych okolností vyhrá. Áno, proti takýmto bláznovstvám, ktoré na Slovensku presadzuje Progresívne Slovensko, treba postaviť hrádzu a verím tomu, že nám prejde séria ústavných zákonov. Parížske Olympijské hry začali úchylne a tak sa aj skončia. Prvýkrát v dejinách sa disciplínou stalo mlátiť ženy mužmi. Kde sú teraz všetky tie ľudskoprávne organizácie? Výsledkom ich boja je, že mužovi sa dovolí zmlátiť ženu a ešte za to dostane medailu,“ dodal na adresu olympijských hier. Igor Matovič zas zdieľal status Jána Magušina, ktorý taktiež nešetrí kritikou.

Hoaxy a podvody ale na sociálnej sieti upozorňujú, že nejde o žiadnu LGBTQ+ ideológiu ani o muža vydávajúceho sa za ženu. Imane je osobou ženského pohlavia, ktorá sa narodila s vážnym ochorením. „To, či takáto športovkyňa môže profesionálne súťažiť, je zodpovednosťou športových manažérov a organizátorov, nie politikov, nie diskutérov, a už vôbec nie producentov hejtu,“ píšu Hoaxy a podvody. Šírenie nenávisti nič nevyrieši a jednoznačne nie je tou správnou cestou.

Uložiť článok

Najnovšie články