Foto: ŠVPS

Majiteľ si "útek" svojich škorpiónov nevšimol.

Chovateľ škorpiónov si týždne nevšimol, že ušli z terária. V jeho byte prebehla kontrola Štátnej veterinárnej a potravinovej správy, keďže išlo o mladistvého, musela sa uskutočniť v prítomnosti rodičov.

Celý prípad sa odohral v obci Liptovský Peter. Starostka oznámila, že jedného škorpióna (Tityus serrulatus) našli a odchytili v spoločných bytových priestoroch, druhého sa nájsť nepodarilo. Ako ďalej vo svojej správe uvádza ŠVPS, na základe kontroly a ďalším šetrením bolo zistené, že škorpióny v počte 2 ks boli kúpené 22. 4. 2024 cez inzertný portál Bazoš.sk a boli chované v plastovom boxe.

Majiteľ ich uzavrel vrchnákom, v ktorom boli dýchacie otvory, cez ktoré zrejme ušli. Kŕmené boli každé 1,5 až 2 týždne (cvrčkami) a substrát bol vlhčený každé 3 dni. Chovateľ si nevšimol ich neprítomnosť od posledného kŕmenia, čo je cca. 2 týždne od nájdenia škorpióna v spoločných priestoroch. Kontrolované boli len pri kŕmení.

Pracovníci opakovane skontrolovali byt aj bytové priestory UV lampami, no druhého škorpióna nenašli. Následne vykonali dezinfekciu celého bytového domu. Na majiteľa škorpiónov bolo podané trestné oznámenie a dostal opatrenie so zákazom chovu nebezpečných druhov živočíchov, bez príslušných povolení a je riešený v priestupkovom konaní.

Uložiť článok

Najnovšie články