Foto: Unsplash

Nad naše územie sa presunul studený front, ktorý prinesie ochladenie aj búrky.

Prvý augustový deň sa ešte bude niesť v mierne tropickom duchu. Už v jeho posledných hodinách k nám však dorazí ochladenie a aj búrky. Ako píše iMeteo, dôvodom je studený front, ktorý sa presunul do strednej Európy. Ten charakter počasia výrazne zmení.

Článok pokračuje pod videom ↓

Od rána však bude obloha polojasná, miestami oblačná. V teplom a vlhšom vzduchu bude tlak nad naším územím klesať. Na niektoré miesta môže doraziť dážď už v priebehu dňa, inde sa môžu vyskytnúť aj búrky.

Výraznejšie zrážky by sa ale vyskytnúť nemali. Podľa iMeteo spadnú asi 4 milimetre, pri búrkach 15 milimetrov.

Teploty budú na juhu a západe vysoké, vyšplhajú sa na +29 až +34°C. Na zvyšku územia bude citeľné ochladenie, teplota sa bude pohybovať od +24 do +29 °C. Na horách vo výške 1 500 metrov nad morom možno očakávať +17 °C.

iMeteo upozorňuje na vysoký UV index. Ten dnes napoludnie dosiahne hodnotu 6,5. „Platí teda, že v poludňajších hodinách (10:00 – 15:00) treba vyhľadať tieň, vonku sa treba chrániť odevom a pokrývkou hlavy. Samozrejmosťou by mal byť ochranný krém a okuliare,“ vysvetľuje.

V priebehu dneška bude prevládať bezvetrie alebo slabý vietor, minimálne zosilnie pri búrkach. Tie dnes nebudú silné ani bleskovo aktívne.

V piatok tomu už bude inak. Možno očakávať oveľa početnejšiu búrkovú činnosť, a to na mnohých miestach spolu s nebezpečnými sprievodnými javmi.

Uložiť článok

Najnovšie články