zdroj: sofia.sk

Zlato je jeden z najvzácnejších kovov na Zemi.

Jeho lesk a krása fascinuje ľudstvo už tisíce rokov. Ako vlastne vzniká, kde sa ťaží a akú cestu musí prejsť, kým sa z neho stane luxusný šperk?

Odkiaľ pochádza zlato

Väčšina vedcov sa zhoduje na tom, že svoj pôvod má vo vesmíre. Vzniklo počas výbuchov supernov a následne sa pri vzniku planét dostalo aj na Zem. Pri formovaní Zeme však bola väčšina zlata vtiahnutá do zemského jadra. V zemskej kôre je len obmedzené množstvo zlata, ktoré sa tam dostalo vďaka rôznym geologickým procesom. To z neho robí tak vzácny kov a ešte vzácnejšie zlaté šperky.

Kde a ako sa zlato ťaží?

Zlato sa ťaží po celom svete v hlbinných alebo povrchových baniach. Najväčšími producentmi sú krajiny ako Čína, Austrália, Rusko, USA a Kanada. Významné zlaté bane sa nachádzali aj na Slovensku. Medzi najdôležitejšie náleziská počas obdobia stredoveku patrila Kremnica a Banská Štiavnica.

Ťažbu zlata môžeme rozdeliť na dve základné skupiny, a to mechanickú a chemickú. Vďaka svojim chemickým vlastnostiam sa zlato v prírode často nachádza v čistej forme a stačí ho mechanicky oddeliť od vody, štrku či horniny, ktorá ho obklopuje. V druhom prípade sa zlato získava zo zlatej rudy, kde je chemicky naviazané na iné prvky. Na získanie čistého zlata sa potom využíva kyanidová metóda alebo amalgamácia.

zdroj: sofia.sk

Zo zeme do šperkov

Po vyťažení nasleduje proces spracovania. Surové zlato sa čistí a taví do zliatin. Čisté 24 karátové zlato je na výrobu šperkov príliš mäkké. Aby sa zvýšila jeho tvrdosť a odolnosť, mieša sa s kovmi ako je meď a striebro. Na Slovensku sa najčastejšie môžete stretnúť so 14 karátovým zlatom. Obsahuje 58,5 % čistého zlata a zvyšok tvoria prímesi. V šperkárstve sa však využíva aj 18 a 9 karátové zlato.

Pri čisto ručnej výrobe zlatých šperkov sa využívajú zlaté pliešky a drôty. Tie sa tvarujú do požadovaného tvaru, tepú sa a letujú. Takýto surový šperk sa ešte ďalej opiluje a šmirgľuje.

Modernejšou metódou je odlievanie. Najskôr sa vyrobí vosková maketa šperku. V dnešnej dobe najčastejšie pomocou CAD programov a 3D tlačiarní. Na jej základe sa vytvorí forma, do ktorej sa naleje roztavené zlato. Po stuhnutí sa základ šperku vyberie z formy a opiluje sa rovnako, ako pri čisto ručnej výrobe.

Po základnom opracovaní šperku prichádza na rad povrchová úprava šperku a osádzanie kameňov. Je to precízny proces, pri ktorom musí výrobca dbať na každý detail. Hotový šperk sa na záver už len jemne preleští a je pripravený na cestu do vašich šperkovníc.

Zlaté šperky

Zlato je viac než len drahý kov. Naprieč rôznymi civilizáciami je symbolom slnka a energie, bohatstva, moci a večnosti. Už tisícročia sú zlaté šperky nositeľmi kultúrnych a duchovných odkazov. Najznámejšou formou, ktorú používali už naši predkovia, je klasické žlté zlato. V šperkárstve si však svoje miesto našlo aj bieleružové zlato (výsledný odtieň zliatiny bieleho zlata je spôsobený vysokým podielom striebra a pri ružovom zlate vysokým percentom medi). Na svoje si tak príde každý. Aké si vyberiete vy?

PR článok sofia.sk
Uložiť článok

Najnovšie články