Foto: ilustračné, Baron Maddock, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons / Unsplash

Zakladateľ úspešnej kybernetickej spoločnosti Zscaler dokázal niečo, vďaka čomu obrátil život svojich zamestnancov naruby.

Podnikateľ a miliardár Jay Chaudhry sa rozhodol namiesto hromadenia peňazí potešiť zamestnancov svojej firmy. Takto sa mu jedným šikovným ťahom podarilo z verných členov podniku vytvoriť jedného milionára za druhým. Inšpiratívny príbeh priniesol portál CNBC.

Článok pokračuje pod videom ↓

Sám Jay Chaudhry povedal, že namiesto vlastného blahobytu sa chcel spolupodieľať na tom, ako zlepšiť život svojim zamestnancom.

Astronomický nárast, ktorý zmenil zamestnancov na milionárov

Príbeh 65-ročného muža so svätým úmyslom začal ešte v roku 1998. Majiteľ v tomto období predal za 70 miliónov dolárov svoj startup SecureIT, ktorý založil spoločne so svojou manželkou. Miesto finančnej odmeny získal za predaj firme VeriSign akcie.

Namiesto toho, aby si majetok hromadil, úspešný podnikateľ sa rozhodol rozdať akcie svojim zamestnancom.

Foto: BluBayou, CC0, via Wikimedia Commons

Hoci cena akcií VeriSign najprv nevyzerala ako obrovský zisk, prešli dva roky, a firma odrazu zažila astronomický nárast. Akcie stúpli v roku 2000 o viac ako 2 300 percent od momentu, kedy sa Chaudhry vzdal akcií v prospech zamestnancov. V tomto období sa firma ocitla na maxime 253 amerických dolárov za akciu.

Viac ako 70 zamestnancov firmy SecureIT sa takto na papieri zmenilo na milionárov. Následný efekt bol razantný.

Ľudia šaleli, kupovali domy a autá a vyrážali na cesty

„Ľudia v spoločnosti šaleli, pretože nikdy o takých sumách ani nepremýšľali,“ spomína na neuveriteľný moment Chaudhry. „Veľa z nich si kúpilo nový dom. Kupovali autá. Jeden z členov si zobral šesť mesiacov voľna, prenajal si karavan a vydal sa na púť po krajine. Mohli si robiť, čo chceli.“

Samozrejme, ešte v tom roku akciová bublina praskla. Podnikateľ, ktorý využil radu „predávať akcie postupne a pravidelne“ od vtedajšieho predsedu VeriSign, tiež využil niektoré výhody predtým, ako trh klesol.

Foto: unsplash

Pokiaľ si niektorí zamestnanci akcie po klesnutí udržali, odmeny sa rovnako dočkali neskôr. Napríklad, v roku 2021 stáli akcie firmy 254 amerických dolárov za akciu, pričom v čase písania článku sa cena pohybuje okolo 186 amerických dolárov.

Chaudhry tiež spomína na moment, kedy mu pri odchode z firmy zamestnanci usporiadali večierok. Dosah svojho rozhodnutia však miliardár pochopil až neskôr. 

„V tú noc som išiel domov a pozrel som na tabuľku všetkých akcií, ktoré mali, a vynásobil som si ich cenou akcií VeriSign. Vtedy som si uvedomil, že sa pozerám na 70 alebo 80 milionárov,“ opisuje Chaudhry. „Bolo to pôsobivé.“

Chaudhry je od roku 2008 zakladateľom a majiteľom úspešnej spoločnosti Zcaler, ktorá sa venuje cloudovým riešeniam v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

Uložiť článok

Najnovšie články