Foto: Profimedia

A áno, súvisí to s ich športovým výkonom.

Letné olympijské hry v Paríži sú v plnom prúde a už aj Slovensko zaznamenalo niekoľko úspechov. Ak ste fanúšikmi športu, v tieto dni si možno prídete na svoje, keďže máte možnosť obdivovať dych vyrážajúce výkony aj priamo z pohodlia gauča. Ak ste si v televízii zapli olympiádu a práve v nej „bežali“ skoky do vody, možno ste si všimli aj jednu zaujímavú vec. A to, že títo športovci sa často sprchujú, napriek tomu, že sú s vodou v neustálom kontakte. Ako uvádza portál UNILAD, pre mnohých je tento dôvod prekvapivý. Aj keď sa stačí zamyslieť, pretože je veľmi logický. 

My bežní ľudia sa väčšinou po tom, ako vyjdeme z bazéna, osprchujeme, aby sme zo svojho tela zmyli chlór (alebo aspoň v to dúfame). V prípade olympionikov je však pravý dôvod niekde inde.

Stačí sa zamyslieť a pravdepodobne si domyslíte, že to bude zjavne súvisieť s ich výkonom, ktorý je v tomto dôležitom momente ich života prvoradý.

Aby ich svaly nestuhli

Americký tréner Jacob Brehmer pri príležitosti olympijských hier v Tokiu v roku 2020 vysvetlil, že keď takýto plavec po svojom výkone opustí bazén, do ďalšieho kola musí dlho čakať, uvádza UNILAD.

Keďže teplota vody v bazéne a teplota, s ktorou prídu do kontaktu po tom, ako z neho vyjdú, sa od seba líšia, aby športovcom nestuhli svaly, pomáha im v tom práve sprcha. Pretože aj malý detail, ktorý nebude v poriadku, môže podstatne ovplyvniť ich športový výkon. A pripraviť ich napríklad aj o medailu.

Foto: Profimedia

Čo je vo vnútri záhadnej škatule?

Mnohí diváci si pri sledovaní tohtoročnej olympiády všimli aj to, že atléti pri odovzdávaní medailí dostávajú do ruky zvláštnu, kartónovú škatuľu.

Škatuľa je dlhšia a úhľadná, pričom veľkosťou by zodpovedala fľaši šampanského, či dlhej a úzkej trofeji. Prekvapí vás, čo sa v nej nachádza a dozviete sa to v našom článku.

Uložiť článok

Najnovšie články