Ilustračná Foto: Profimedia

Nové pracovné miesta prinesú príležitosti pre obyvateľov Prešova a blízkeho okolia.

Na Slovensko mieri čínsky investor. Čínska spoločnosť Jiangsu Xinquan Automotive Trim podpísala zmluvu na prenájom približne 18-tisíc metrov štvorcových priemyselných a logistických priestorov v CTPark Prešov Juh.

Spoločnosť Jiangsu Xinquan Automotive Trim je jedným z popredných čínskych poskytovateľov celkových riešení pre automobilové diely a toto bude jej prvý závod v Európe, čo je najnovším dôkazom trendu nearshoringu, pri ktorom nadnárodné spoločnosti v reakcii na narušenia globálneho dodávateľského reťazca a meniace sa geopolitické pozadie čoraz viac zakladajú svoju výrobu bližšie k miestu, kde sa nachádzajú ich zákazníci.

Bližšie k zákazníkom

Región strednej a východnej Európy sa etabloval ako centrum výroby automobilov a prekonal Nemecko v nominálnej výrobe automobilov v roku 2022. Ázijské spoločnosti, najmä z Číny, Japonska a Kórey, zvyšujú svoje investície v tomto regióne. „Táto dohoda dokazuje nielen to, ako automobilový sektor poháňa priemysel v regióne strednej a východnej Európy, ale aj to, akým populárnym sa vďaka svojej strategickej polohe, rozvinutej dopravnej infraštruktúre a kvalifikovanej pracovnej sile stáva región strednej a východnej Európy pre nadnárodné spoločnosti, ktoré chcú založiť svoju výrobu v Európe,“ povedal Business Development Director CTP pre Slovensko Ivan Pastier.

CTPark Prešov Juh sa nachádza v treťom najväčšom meste Slovenska s výborným diaľničným napojením na Košice a automobilový klaster v Žiline/Martine, a tiež jednoduchým prístupom do Poľska. „Tešíme sa na otvorenie nášho prvého závodu v Európe s CTP na Slovensku. CTPark Prešov Juh ponúka strategickú polohu s výnimočnou konektivitou a jeho vybavenie nám umožní efektívne vyrábať naše produkty v lokalite, ktorá je bližšie k našim koncovým používateľom,“ uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Jiangsu Xinquan Automotive Trim Tang Zhihua.

Pracovné miesta pre okolie Prešova

Ako v súvislosti s investíciou doplnila Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO), čínska spoločnosť Xinquan ju oslovila s prosbou o pomoc pri výbere vhodnej lokality pre ich nový závod v Európe v máji 2023. Agentúra jej poskytla komplexné služby od konzultácií k témam, ako sú stavebné povolenia alebo investičná pomoc, až po administratívnu podporu spojenú s vízami relokovaného vedenia novovzniknutej spoločnosti.

„SARIO investorovi taktiež pomohlo s výberom vhodnej lokality pre nový závod a celkovým pochopením miestneho podnikateľského prostredia. Pri výbere vhodnej lokality v Prešove zavážili najmä výhodné logistické podmienky, kvalifikovaná pracovná sila a blízkosť potenciálnych zákazníkov,“ doplnila agentúra. Nový závod sa bude zameriavať na výrobu automobilových dielov pre európsky trh, podľa SARIO vytvorí stovky nových pracovných miest a prinesie do regiónu moderné technológie.

„Pre miestne firmy znamená investícia Xinquan príležitosť na spoluprácu, čo prispeje k ďalšiemu rozvoju miestneho dodávateľského reťazca v automobilovom sektore. Nové pracovné miesta prinesú taktiež príležitosti pre obyvateľov Prešova a blízkeho okolia,“ konštatuje agentúra. Rozhodnutie spoločnosti Xinquan etablovať sa v Prešove podľa nej ukazuje, že Slovensko je naďalej atraktívnou destináciou pre zahraničných investorov.

Uložiť článok

Najnovšie články