Foto: Rt44, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons / ilustračné, Unsplash

Pozrite sa do srdca starovekej spoločnosti, ktorá kedysi prekypovala životom.

Kamenná osada Akrotiri je dnes kľúčovým prostriedkom k prekonaniu gréckych tisícročí. Život starovekých predkov opísal pre portál Greece Is aténsky archeológ Christos Doumas.

Článok pokračuje pod videom ↓

Lokalita starovekej osady Akrotiri, v období zhruba 2000 rokov pred Kristom, prekvitala súborom obchodníkov, remeselníkov, námorníkov, roľníkov a chovateľov dobytka.

Kultúra spoločnosti na nás dnes číha na každom rohu. Neoddeliteľnou súčasťou kamenných domov boli priestranné okná, izby zdobené hojnými nástennými maľbami, či drevený nábytok.

Vyspelá a kultúrne bohatá sociálna štruktúra osady

Ľudia v osade sa živili strukovinami, pšenicou a jačmeňom, a chovali ovce a kozy. Príjem sa im úspešne darilo zvyšovať prostredníctvom vyvážania olivového oleja, ktorého mali doma vždy dostatok. Okrem toho napríklad Krétu zásobovali obsidiánom, vyrábali víno a v prístavoch predávali ulovené ryby.

Foto: Layout mesta v dobe bronzovej, Maximilian Dörrbecker, CC BY-SA 2.5, via Wikimedia Commons

V priestoroch Akrotiri tiež nájdete vyspelý kanalizačný systém a kamenné námestia, ktoré kedysi boli centrom kultúrneho života. Podľa slov Doumasa si obyvatelia udržiavali bohaté obchodné vzťahy s lokalitami v blízkom i vzdialenom okolí.

Okrem Kréty máme dôkazy o spolupráci s pevninským Gréckom, Cyprom, Sýriou, Egyptom i inými spoločnosťami. O ich výmene napovedá napríklad konzumácia slimákov, tradičnej krétskej pochúťky, ktorú obyvatelia Akrotiri obľubovali.

Profesor opisuje, že bohatstvo spoločnosti povoľovalo členom „obrátiť pozornosť na príjemnejšie činnosti“. Umenie a kultúra vďaka tomu prekvitali. Obyvatelia si tiež užívali gastronómiu, hudbu a odpočinok.

Tragický výbuch sopky zachoval množstvo dôkazov o živote v osade

Smutným faktom je, že o komplexnej osade sa dnes učíme len vďaka tragickej udalosti, ktorá bola zároveň symbolom razantného zániku.

Na jar 1613 pred Kristom sa k životu prebudila ostrovná sopka. Jej výbuch, ktorý patrí k najsilnejším výbuchom na svete za posledných 10 000 rokov, zdemoloval všetko, čo mu prišlo pod ruku.

Foto: Vancouvermike, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Sopečný popol tak za malú chvíľu úplne pochoval prekvitajúcu spoločnosť. Jej kamenné pozostatky sa však vďaka živej, popolovej hrobke zachovali až do dnešného dňa.

Kedysi bujné kultúrne centrum dostalo prezývku „Pompeje v Egejskom mori.“ Významné dedičstvo dnes okrem svetových archeológov láka aj množstvo návštevníkov. Cestujú cez kontinenty, aby sa mohli pozrieť na pozostatky významnej stopy našich dejín.

Odborník dodáva, že miesto dnes v kontexte egejskej civilizácie považujeme za rovnako významné, ako klasickú Akropolu či byzantskú horu Athos.

Využite bohaté možnosti prehliadok v lokalite

V prípade, pokiaľ si chcete tento rok užiť archeologické nálezisko sami, odporúčame využiť hojnú ponuku organizovaných (aj súkromných) prehliadok, ktoré vám povolia nahliadnuť až ku koreňom starovekého sídla. Prehliadky začínajú už na cene 15 eur za osobu.

Ak si chcete užiť poriadny zážitok, môžete tiež napríklad využiť možnosť „archeologického autobusu“, ktorý vás prevedie viacerými lokalitami (vrátane archeologického náleziska či pláže s názvom Red Beach) za približne 50 eur na osobu.

Uložiť článok

Najnovšie články