Ilustračná foto: TASR/Pexels

Podvod v hodnote stoviek tisíc je po novom iba prečin.

Minulý rok sa v Gelnici na východe Slovenska odohral nechutný podvod. Dvojica veľmi dobrých klamárov, muž a žena, si vyhliadla staršieho pána, ktorý žije sám, nemá nikoho a presne zapadol do ich konceptu obete. Postupne ho pripravili o 83-tisíc eur a o jeho rodinný dom, no súd ich poslal na slobodu, informuje TA3.

Pán Štefánik doplatil na svoju dôverčivosť a vďaka podvodníkom sa dokonca ocitol v opatere psychiatrov. Igor a Lucia od neho pod rôznymi zámienkami vylákali spolu až 83-tisíc eur. Potom povedali, že mu peniaze vrátia, no musí na nich na chvíľu prepísať svoj veľký rodinný dom, vraj potrebovali zdokladovať nejaký majetok.

Najprv ich odsúdili, novela to ale zrušila

Dom mu, samozrejme, nevrátili, urobil tak až Okresný súd v Spišskej Novej Vsi, ktorý ešte v roku 2023 dvojicu odsúdil. Muž dostal 6 rokov a 8 mesiacov, žena iba 6 rokov, obaja nepodmienečne. Dvojica tak mala putovať na dlhú dobu do väzenia, no obaja sa odvolali na Krajský súd v Košiciach.

Ten už rozhodoval podľa kontroverznej novely Trestného zákona z koaličnej dielne a podvodníkov pred týždňom prepustil, obzvlášť závažný trestný čin totiž musel sudca prekvalifikovať na prečin. „Po zverejnení nálezu pléna Ústavného súdu bude zásadným spôsobom upravený rozsah škody, ktorá v prípade oboch obžalovaných radikálne zmení právnu kvalifikáciu ich konania z obzvlášť závažného zločinu na prečin,“ vysvetlil súd svoje rozhodnutie pre TA3. Dvojica ale medzitým opäť skončila za mrežami pre iný skutok.

Novela Trestného zákona, ktorá obsahuje viacero kontroverzných bodov, pritom musí byť už niekoľkýkrát upravovaná. Ministri iba minulý týždeň odobrili návrh zmien, ktorý zohľadňuje pripomienky Európskej komisie. Okrem iného ide práve o úpravu trestných sadzieb pri niektorých trestných činoch. Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) poukázal na to, že navrhované zmeny sa týkajú ustanovení súvisiacich s ochranou finančných záujmov EÚ.

Uložiť článok

Najnovšie články