Foto: unsplash/pxhere

Niektorí seniori dostanú vyšší trinásty dôchodok.

V tomto roku sa suma aj určovanie trinásteho dôchodku mení. Jedna skupina seniorov však dostane viac a mnohí ľudia z toho zostali prekvapení.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako upozornil portál Finsider, v tomto roku si v rámci trinásteho dôchodku seniori opäť prilepšia. Keďže sa určuje na základe priemernej výšky dôchodku za minulý rok, dostanú v tomto roku seniori 606,22 eura bez ohľadu na výšku svojej penzie. Taktiež poberatelia iných dôchodkov nemôžu dostať trinásty dôchodok vo vyššej sume, než aký môžu dostať riadni starobní penzisti.

Kto dostane vyšší trinásty dôchodok?

Je to zmena, pretože ešte donedávna dostávali vyšší trinásty dôchodok tí seniori, ktorí poberali predčasnú penziu. Portál však upozornil na zaujímavý fakt a síce, že v prípade vdov a vdovcov nastala zvláštna situácia. „Hoci vdovský a vdovecký dôchodok sú dnes už v podstate rovnocenné dávky, ktoré sa počítajú rovnako, stále ide o dva rôzne druhy dôchodkov. A keďže vdovské dôchodky sú priemerne vyššie ako vdovecké, dostanú ženy takmer o 39 eur vyšší 13. dôchodok ako muži-vdovci,“ informoval portál.

Výšku trinásteho dôchodku si môžete vypočítať pomocou kalkulačky, ktorú nájdete TU.

Uložiť článok

Najnovšie články