Foto: New Zealand Department of Conservation

Vzácna veľryba je unikátom pre vedcov.

Svetové moria a oceány ukrývajú svet, ktorý je pre nás stále tajomný a vzdialený. To potvrdzuje aj najnovší „nález“ na pláži na Novom Zélande. More tam totiž vyplavilo unikátnu veľrybu. Bolo ich objavených zatiaľ iba šesť kusov a nikdy ju nikto zatiaľ nezdokumentoval živú. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Vzácny nález

Veľryba je z čeľade vorvaňovcovité a má latinské pomenovanie Mesoplodon traversii. Slovenský preklad neexistuje, ale ak by sme preložili jej anglické pomenovanie, mohli by sme ju označiť za veľrybu rýľovú, či veľrybu rýľovozubú.

Pláž v Otagu na Novom Zélande je tak teraz miestom unikátneho nálezu. Samozrejme, ešte nie je oficiálne potvrdené, že ide o tento konkrétny druh (to určia aj testy DNA), ale všetko nasvedčuje, že 5 metrov dlhý samec je druhom tejto najvzácnejšej veľryby, píše portál IFL Science.

Aj samotná čeľaď je ťažko pozorovateľná, keďže plávajú rýchlo a dosť hlboko a pri nádychoch na hladine nevydávajú zvyčajný výron vody, aký je pri iných veľrybách typický. A veľryby Mesoplodon traversii  sú ešte unikátnejšie a sú jedným z najmenej známych druhov veľkých cicavcov modernej doby. „Od 19. storočia bolo na celom svete zdokumentovaných iba 6 exemplárov a všetky okrem jedného boli z Nového Zélandu. Z vedeckého a ochranárskeho hľadiska ide o veľkú udalosť,“ povedal Gabe Davies z Oddelenia ochrany prírody Nového Zélandu.

Budú ju skúmať

Do roku 2010 bol tento druh známy iba z kostrových pozostatkov, pričom na základe nich vedci vyhlásili túto veľrybu za nový druh už v roku 1874.

Prvé nájdené exempláre podobné tomuto boli nájdené v roku 2010, ďalší exemplár našli v roku 2017 a vedci tak konečne mohli správne opísať tento druh. Kým vedci dúfajú, že raz uvidia túto veľrybu aj živú v prírode, aj tento najnovší exemplár je mimoriadne vzácny. Vďaka zachovanosti môže poskytnúť príležitosť na pitvu a vedcom tak odhaliť významné poznatky.

Po odobratí vzoriek bola veľryba umiestnená do chladiarenského zariadenia, kým sa nerozhodne, čo s ňou budú robiť ďalej. Vzhľadom na významnosť nálezu môže chvíľu trvať, kým sa rozhodne.

 

Uložiť článok

Najnovšie články