Foto: TASR - Jaroslav Novák

Rozsudok z roku 2015 nie je právoplatný.

Ústavný súd (ÚS) SR dal za pravdu bývalému politikovi Danielovi Lipšicovi, že v kauze jeho kritiky diskriminačných žalôb sudcov z roku 2010 došlo na súdoch k porušeniu jeho základného práva na slobodu prejavu a súdnu ochranu.

Rozsudok Okresného súdu Košice-okolie z roku 2015 o tom, že má Lipšic zaplatiť 10-tisíc eur ako náhradu nemajetkovej ujmy vtedajšiemu sudcovi Jurajovi Sopoligovi, tak nie je právoplatný. Vo veci bude opätovne rozhodovať odvolací krajský súd.

Rozhodli v jeho prospech

Senát ÚS 3. júla na základe Lipšicovej sťažnosti zrušil uznesenie Najvyššieho súdu SR z februára 2020 a rozsudok Krajského súdu v Košiciach z marca 2017, ktoré potvrdzovali predchádzajúce rozhodnutie Okresného súdu Košice-okolie.

Sudca košického krajského súdu Sopoliga žaloval Lipšica pre jeho výroky v médiách z februára 2010. Žaloby sudcov pre údajnú platovú diskrimináciu označil vtedajší poslanec parlamentu za nezákonné a nemorálne a sudcov, ktorí ich podali, za chamtivých.

Ďalším sporným výrokom bolo jeho vyjadrenie, že išlo o organizovanú akciu. Bývalý člen Súdnej rady SR Sopoliga pred súdom tvrdil, že Lipšic zavádzal verejnosť a dehonestoval jeho odbornú i morálnu úroveň. Ako náhradu nemajetkovej ujmy žiadal 10-tisíc eur, pričom okresný súd jeho argumenty uznal.

Lipšic sa voči rozsudku neúspešne odvolal, následne podal dovolanie a neskôr aj ústavnú sťažnosť. Okrem iného poukázal aj na kolegiálny vzťah žalobcu k sudcom, ktorí rozhodovali vec na súde prvého stupňa a na odvolacom súde.

Celý spor sa týka diskriminačných žalôb, ktoré v minulosti podalo na štát množstvo sudcov bežných súdov vzhľadom na výrazne vyššie platy sudcov bývalého Špeciálneho súdu. Žaloby boli založené na antidiskriminačnom zákone.

Uložiť článok

Najnovšie články