Ilustračná foto: Unsplash / Draceane, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Dobre zachované telesné pozostatky našli 5. júla.

Horskí záchranári a policajti našli v peruánskych Andách telo amerického horolezca, ktorý bol nezvestný od roku 2002. Informuje o tom TASR na základe stredajšej správy agentúry Reuters.

Ľadovce sa roztápajú

Dobre zachované telesné pozostatky našli 5. júla v nadmorskej výške 5200 metrov pod vrcholom najvyššej peruánskej hory Huascarán (6768 metrov nad morom) spolu s oblečením, horolezeckými topánkami, skobami, ako aj vodičským preukazom a cestovným pasom na meno William Stampfl, uviedla miestna polícia. Stampfl pravdepodobne zahynul pri lavíne pred viac ako 20 rokmi.

Ľadovce v peruánskych horách sa postupne roztápajú už približne desať rokov, povedal Edson Ramírez, strážca Národného parku Huascarán. „To, čo bolo pred rokmi pochované, teraz vychádza na povrch,“ dodal. Podľa odhadov sa v Peru nachádza celosvetovo až 68 percent tropických ľadovcov.

Peruánska vláda vlani v novembri uviedla, že krajina prišla za posledných šesť desaťročí v dôsledku zmeny klímy až o 56 percent svojich tropických ľadovcov. Mnohé z nich ležia v pohorí Cordillera Blanca, ktoré každoročne láka tisíce horolezcov.

Uložiť článok

Najnovšie články