Foto: TASR archív/ unsplash

Pozrite si, či sa bude penzia krátiť aj vám.

Pokiaľ poberáte predčasný dôchodok, nemáme pre vás dobrú správu. Po novom dostanete v decembri o takmer 30 eur menej, ako ste mali pôvodne dostať.

Článok pokračuje pod videom ↓

Súvisí to s novelou zákona o sociálnom poistení, ktorou sa stanovuje maximálna suma trinásteho dôchodku. Novelu už podpísal aj prezident Peter Pellegrini. Ako informuje portál Pravda, suma trinásteho dôchodku bude určená ako priemerná mesačná suma starobného dôchodku. Maximálna suma tak bude v roku 2024 606,30 eura, kým pôvodne mali poberatelia predčasného dôchodku dostať 635,50 eura.

Odstránili problém

„Poberateľom invalidného, vdovského, vdoveckého, sirotského a sociálneho dôchodku sa suma 13. dôchodku určí ako priemerná mesačná suma jednotlivých druhov dôchodkov vykázaných Sociálnou poisťovňou za kalendárny rok 2023. Najnižšia garantovaná suma 13. dôchodku 300 eur zostáva nezmenená. To znamená, že ak bude priemerná suma daného druhu dôchodku nižšia ako 300 eur, 13. dôchodok bude vo výške 300 eur,“ vysvetlil portál.

Takýmto spôsobom ministerstvo odstránilo kritizovaný rozdiel medzi trinástym dôchodkom u predčasných a riadnych poberateľov, aby predčasný nebol vyšší ako starobný.

Uložiť článok

Najnovšie články