Foto: interez.sk (Jakub Baláž)

Nové bratislavské bistro vzniklo v priestoroch niekdajšieho erotického salóna, nájdete ho v malebnom prostredí Sadu Janka Kráľa.

O chátrajúcej budove bývalého erotického salónu v Sade Janka Kráľa sa hovorilo celé roky. Zo súkromného vlastníctva ho napokon vymanila dohoda z roku 2021, ktorú schválili bratislavskí poslanci a predstavila sa vízia moderného bistra. Rekonštrukcia sa začala realizovať o rok neskôr, pričom počas uplynulého víkendu už prevádzka privítala prvých zákazníkov. Navštívili sme ju aj my.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako informovala TASR, stavba od tímu architektov pod vedením Ferdinanda Končeka z roku 1982 pôvodne slúžila všetkým návštevníkom parku. Bola tam prevádzka s občerstvením i zázemie pre pracovníkov údržby a správy parku. V roku 1995 sa objekt dostal do súkromného vlastníctva. Veľa súčasných obyvateľov Bratislavy si pamätá práve etapu z 90. rokov, kedy bola budova ukrytá v príjemnom petržalskom sade určená na prevádzku erotického salóna.

Foto: interez.sk (Jakub Baláž)

Vzhľadom na to, že Sad Janka Kráľa patrí celé desaťročia medzi najobľúbenejšie verejné priestory obyvateľov hlavného mesta, bolo fungovanie takéhoto podniku v značnom spoločenskom rozpore. Nič na tom nezmenili ani pripomienky a sťažnosti verejnosti či politikov, pričom v posledných rokoch už budova značne pustla. Tŕň v oku populárnej rekreačnej zóny sa začal definitívne strácať v spomínanom roku 2021, kedy ho radnica odkúpila za 1,4 milióna eur.

Oživenie verejného priestoru

Pomenovanie prevádzky Ferdinand má viacero dôvodov. Okrem toho, že je ako názov gastroprevádzky originálny či zapamätateľný, je zároveň úzko spojený s Bratislavou a Katedrálou sv. Martina, na ktorú sa návštevníci Sadu Janka Kráľa pozerajú a ktorá bola miestom korunovácií uhorských panovníkov. Najfrekventovanejšie meno korunovácií v Bratislave bolo práve Ferdinand. Zároveň však má byť názov aj poctou autorovi budovy, architektovi Ferdinandovi Končekovi.

Foto: interez.sk (Jakub Baláž)

Bistro Ferdinand má oživiť Sad Janka Kráľa od rána do večera, čo znamená, že prevádzka sa má prispôsobovať dennému a večernému režimu. V pláne je podávanie raňajok i obedov s mäsovou, vegetariánskou i vegánskou ponukou. Súčasťou bistra má byť tiež kaviarenská ponuka nápojov a koláčov. Vo večerných hodinách by sa mal koncept prevádzky zmeniť z bistra na reštauráciu.

Blízko je známe nákupné centrum, bistro ponúka férové ceny

Bistro svoje brány návštevníkom otvorilo v piatok 5. júla a na základe príspevkov zo sociálnych sietí si okamžite získalo srdcia mnohých Bratislavčanov, ktorí ho navštívili. My sme sa doň vybrali v pondelok krátko po obede a ostali sme príjemne prekvapení. Auto sme zaparkovali v nákupnom centre Aupark, ktoré je prakticky prepojené so Sadom Janka Kráľa a priamo k bistru sme išli pešo približne 4 minúty.

Foto: interez.sk (Jakub Baláž)

Počas slnečného dňa išlo o príjemnú prechádzku známou lokalitou, ktorú v čase obeda využili aj mnohí domáci obyvatelia. Po krátkom čase sme už videli samotnú prevádzku, okolo ktorej bolo pomerne živo. Obsadená bola takmer celá terasa a v čase nášho príchodu sme v interiéri zasadli k predposlednému voľnému stolu. Vzhľadom na to, že išlo o pracovný týždeň, nás obsadenosť novej prevádzky prekvapila.

Tento článok je dostupný členom Interez PREMIUM

Uložiť článok

Najnovšie články