Ilustračná foto: Unsplash / Flickr - NIAID

Najviac ohrozenou skupinou sú starší ľudia a jedinci s vysokým krvným tlakom alebo cukrovkou.

Ak máte naplánované dovolenky v Taliansku či v Španielsku, alebo budete v najbližšom čase do týchto krajín cestovať, majte sa na pozore. V obidvoch destináciách sa totiž šíri nebezpečná západonílska horúčka, informuje britský denník Mirror.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vírus prenášajú komáre

Nakazili sa už ľudia napríklad v španielskom meste Sevilla a v talianskej Modene. Vírus prenášajú komáre a symptómy sa prejavia v priemere u jedného z piatich nakazených. Medzi najhoršie patria napríklad horúčka, bolesti rôznych častí tela, vyrážky či vracanie. Približne u jedného zo 150 nakazených sú navyše tieto symptómy veľmi vážne, dokonca smrteľné. Vírus tak určite netreba podceňovať, v prípade vážnych príznakov sa úmrtnosť pohybuje okolo 17 percent.

Najviac ohrozenou skupinou sú starší ľudia a jedinci s vysokým krvným tlakom alebo cukrovkou. Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb preto vydalo varovanie pre turistov, ktorí majú v pláne cestovať do týchto krajín. Aktuálne klimatické zmeny, ktorými prechádza európsky kontinent, sú podľa odborníkov ideálnou pôdou pre invazívne druhy komárov a šírenie podobných vírusov. Situácia sa tak bude v budúcnosti zrejme len zhoršovať.

Uložiť článok

Najnovšie články