Foto: ilustračné, Unsplash / The Future Urban Climates

Nová, interaktívna mapa odhaľuje, ako bude vyzerať počasie vo vašom meste v roku 2080.

Nová mapa s názvom The Future Urban Climates je výtvorom priestorového ekológa Matthewa Fitzpatricka z Marylandskej univerzity. Celkom 40 581 svetových miest porovnal vedec na základe údajov Medzinárodného panelu pre zmenu klímy. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Okrem samotných údajov o priemerných teplotách, ktoré nás čakajú v roku 2080, mapa znázorňuje, ktorému dnešnému miestu sa klíma o približne 60 rokov odteraz najviac priblíži. O správe napísal portál Science Alert.

„Všetko sa pohybuje smerom k rovníku,“ vysvetľuje Fitzpatrick. Klíma v severných mestách bude podľa jeho slov ekvivalentná dnešným južným oblastiam.

Ako na tom bude Slovensko?

Čo sa týka Slovenska, z dôvodu vysokého percenta emisií bude napríklad v letnej Bratislave v priemere o 6,7 stupňa teplejšie. Zarážajúce je, že okrem toho bude v slovenskej metropole leto o razantných 23,8 percenta suchšie. V zime stúpnu teploty v priemere o 5,5 stupňa, vlhšie bude len o 0,6 percenta.

Foto: The Future Urban Climates

Pokiaľ si zase do tabuľky zadáte mesto Košice, mapa vám ukáže, že v roku 2080 bude klíma najpodobnejšia dnešnému talianskemu regiónu Emilia-Romagna v lokalite blízko mesta Bologna.

Letné teploty sa zvýšia o 6,6 stupňa a budú o 11,1 percenta suchšie. V zime zase bude na východe teplejšie o 5,7 stupňa a o 17,3 percenta vlhšie.

Foto: The Future Urban Climates

Na juhu neexistujú dnešné ekvivalenty, hovorí znepokojený vedec

Znepokojujúce je hlavne to, že pre mnohé južné oblasti v roku 2080 nedokážeme nájsť dnešné ekvivalenty.

„Čím viac sa blížite k rovníku, tým menej dobrých zhôd pre podnebie nájdete na miestach ako Stredná Amerika, južná Florida a Severná Afrika,“ opisuje vedec. „Na Zemi dnes niet miesta, ktoré by ste vedeli prirovnať k tomu, aké budú tieto miesta v budúcnosti.“

Foto: The Future Urban Climates

Približne 40 percent svetovej populácie ale žije práve v týchto tropických lokalitách. Podľa dnešných údajov budú o pár dekád mnohé z nich prakticky neobývateľné, v ďalších budú ľudia donútení prežívať v extrémne náročných podmienkach. Obavy vedcov sú dnes reálnou existenčnou hrozbou, a preto by sme ju podľa Fitzpatricka mali začať brať skutočne vážne.

Svoje mesto si viete zobraziť pomocou mapy, ktorú nájdete na tomto odkaze.

Uložiť článok

Najnovšie články