Foto: Youtube - iMeteo.sk/iMeteo.sk

Viaceré ulice sú zaplavené a neprejazdné, predovšetkým v centre mesta.

Okolie Nitry zasiahol počas stredajších podvečerných búrok tzv. downburst. Ide o intenzívny zostupný prúd vzduchu, ktorý po dotyku so zemským povrchom vyvolá divergentné prúdenie s ničivými účinkami, informuje portál imeteo.sk.

Článok pokračuje pod videom ↓

Počasie sa poriadne vybláznilo

Divergentné znamená, že vzduch sa po dotyku so zemským povrchom rozteká do strán. Downburst prináša silný nárazový vietor, ktorý spôsobuje rovnaké materiálne škody ako tornádo o sile F0 až F2. V obci Žirany neďaleko Nitry sa krátko pred 17.00 h objavilo aj tornádo. Spôsobilo materiálne škody menšieho rozsahu, predovšetkým na lesných porastoch. Zasiahlo aj niekoľko domov, na ktorých poškodilo strešné krytiny.

Viaceré ulice sú zaplavené a neprejazdné, predovšetkým v centre mesta. Silné dažde spôsobili preťaženie kanalizácie, informovala radnica. Doprava v centre mesta je aktuálne z hlavnej križovatky odklonená poza tamojšie obchodné centrum. Na mieste riadi dopravu polícia. Záchranné zložky sú v teréne, po ustálení dažďa začnú pracovať na odčerpávaní vody, potvrdilo vedenie mesta. Občanom odporúča v prípade potreby okamžitej pomoci volať núdzové číslo 112.

Výstrahy tretieho stupňa

Na križovatke ulíc Štúrova a Štefánikova pri tamojšom obchodnom centre vydulo cestu a uvoľnil sa kus asfaltového povrchu. Polícia úsek uzavrela. Časť kanálov vyplavila voda, zostali bez poklopov. Poškodená cesta je aj na ulici Na strelnici v Nitrianskych Hrnčiarovciach. Za Dolnými Lefantovcami smerom na Oponice spadol na cestu strom. Podľa meteorologických predpovedí sa očakáva dážď až do skorých ranných hodín.

V Nitrianskom kraji pribudli v stredu večer výstrahy tretieho stupňa pred silnými búrkami. Platia pre okresy Komárno, Nitra a Nové Zámky. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe. Meteorológovia varujú v týchto okresoch pred výskytom silných búrok spojených s prudkým lejakom. Ten môže dosahovať intenzitu až do 50 milimetrov za 30 minút. Vietor tu môže v nárazoch dosahovať rýchlosť do 110 kilometrov za hodinu. Meteorológovia upozorňujú aj na krúpy, ktoré môžu mať veľkosť aj nad dva centimetre.

Uložiť článok

Najnovšie články