Foto: TASR - Pavol Zachar

Ministerstvo vnútra bude musieť zaplatiť pokutu.

Aktuality informujú, že ministerstvo vnútra zrejme bude musieť zaplatiť pokutu vo výške 90 000 eur. Matúš Šutaj Eštok porušil zákon, keď takmer ihneď po nástupe do svojej funkcie postavil mimo služby šesť policajtov okolo Jána Čurillu. Ministerstvo sa plánuje odvolať.

Článok pokračuje pod videom ↓

Minister Šutaj Eštok začal čistky len dva dni po nástupe na čelo rezortu. Policajtov údajne vyhodil preto, lebo sú trestne stíhaní za zneužitie právomoci verejného činiteľa a v policajnom zbore podľa neho nemajú miesto. Avšak v čase, keď boli postavení mimo služby, figurovali ako svedkovia v kauzách organizovaného zločinu, a teda boli chránenými oznamovateľmi.

Minister sa mal najprv obrátiť na Úrad na ochranu oznamovateľov, čo ale neurobil. Predsedníčka úradu Zuzana Dlugošová upozornila, že toto konanie je nesprávne a hrozí zaň pokuta do výšky 100 000 eur, rezortu bola v tomto prípade uložená pokuta 90 000 eur. Rezort ešte má možnosť odvolať sa, čo podľa Aktualít v 15-dňovej lehote aj plánuje urobiť.

„Úrad podľa nášho názoru nezobral do úvahy detailnú a podrobnú argumentáciu ministerstva vnútra vrátane argumentácie z rozhodnutí Krajského súdu (KS) v Bratislave (BA), ktorá je v danej veci zásadná, pretože senáty KS v BA jednoznačne potvrdzujú, že postavenie trestne stíhaných vyšetrovateľov mimo činnú službu je obligatórnou povinnosťou ministra, keďže ich oznámenia nesmerovali voči nadriadenému,“ uviedol podľa TASR rezort vnútra. Úrad sa podľa ministerstva nedostatočne vysporiadal s námietkou zaujatosti. Ministerstvo spochybňuje aj samotné poskytnutie ochrany týmto vyšetrovateľom a pripomenulo, že vo veci sa vedie aj trestné konanie, kde budú preskúmané aj samotné okolnosti poskytnutia ochrany.

Uložiť článok

Najnovšie články