Foto: SITA/AP

Ukrajina dostane viac zbraní, iba ak pristúpi na rokovania.

Bývalý prezident a súčasný kandidát Donald Trump už minulý rok vyhlásil, že by dokázal vojnu na Ukrajine vyriešiť v priebehu 24 hodín. Aktuálne má údajne plán, ako v prípade svojho úspechu v prezidentských voľbách ukončí vojnu na Ukrajine. Pre Agentúru Reuters to uviedli dvaja Trumpovi poradcovia. Tí mali túto stratégiu vypracovať. 

Trumpov plán okrem toho obsahuje aj ultimátum pre Ukrajinu. Viac zbraní dostane len v tom prípade, že bude súhlasiť s mierovými rokovaniami, píše CNN Prima News.

Trump má odvážne plány

Stratégia tiež hovorí o nátlaku vyvíjanom na obe strany – teda na Rusko i Ukrajinu. Dodávky zbraní budú podmienené tým, že pristúpi na mierové rokovania. Ak to ale odmietne Moskva, odpoveďou bude zvýšenie vojenskej pomoci pre Kyjev.

Jeden zo spoluautorov plánov – Keith Kellog, generálporučík vo výslužbe, ktorý v minulosti pôsobil ako Trumpov poradca pre národnú bezpečnosť, tvrdí, že Trump na ich stratégiu reagoval kladne.

„Netvrdím, že s plánom súhlasil, alebo že súhlasil s každým slovom, ale boli sme radi za spätnú väzbu, ktorú sme dostali,“ povedal.

To, čo chcú touto stratégiou dosiahnuť, je prímerie. Strany konfliktu by sa zastavili v aktuálnych frontových pozíciách. Steven Cheung, hovorca exprezidenta ale upozornil, že ešte nejde o oficiálne stanovisko. V prípade Trumpovho úspechu vo voľbách ale bude kľúčové, aby okamžite dostal Rusko a Ukrajinu k rokovaciemu stolu.

„Hovoríme Ukrajincom: „Musíte zasadnúť k rokovaciemu stolu a pokiaľ k nemu nesadnete, podpora zo strany Spojených štátov vyschne,“ tvrdia Američania. Rovnako tak majú odkaz aj pre Rusov – ak neprídu na rokovania, Ukrajincom USA poskytnú všetko, čo potrebujú na to, aby ich zabili.

Trump tiež plánuje argumentovať tým, že ak Rusko pristúpi k rokovaniam o mieri, členstvo Ukrajiny v NATO sa odloží.

Uložiť článok

Najnovšie články