Foto: TASR - Jaroslav Novák

Festival bude priestorom pre všetkých, ktorí chcú spoznať a osláviť kultúru v jej rozmanitosti.

Na Námestí slobody sa 20. júla uskutoční Dúhový Pride Bratislava 2024. Ide o jeho 14. ročník, pričom témou tento rok je slovenská kultúra. Festival bude priestorom pre všetkých, ktorí chcú spoznať a osláviť kultúru v jej rozmanitosti.

Článok pokračuje pod videom ↓

Jej súčasťou sú aj kvír ľudia, Rómovia a hlasy mladej generácie. Informovalo o tom združenie Dúhový Pride Bratislava s tým, že na návštevníkov čaká bohatý kultúrny program.

Aj kvír kultúra je slovenská kultúra

Súčasťou budú vystúpenia umelcov z rôznych regiónov, etník, identít a vekových skupín. Okrem samotného Pride dňa budú počas celého júla prebiehať aj sprievodné podujatia, diskusie, filmové premietania, divadelné, hudobné a tanečné predstavenia. Aby mohol byť festival bezpečný a kvalitný, potrebujú organizátori aj pomoc verejnosti.

Ako združenie uviedlo, aj kvír kultúra je slovenská kultúra. „Často sa stretávame s predsudkami, že LGBTI+ ľudia nie sú súčasťou našej kultúry, no opak je pravdou. LGBTI+ ľudia na Slovensku odjakživa žili, tvorili a zachytávali svoje životné príbehy v najrôznejších umeleckých podobách, aj keď ešte neexistovali pojmy, ktoré používame dnes,“ priblížila kurátorka zbierok moderného a súčasného umenia v Slovenskej národnej galérii Alexandra Tamasová.

Ako doplnila, aj napriek tomu, že v minulosti museli mnohí kvír umelci svoju identitu tajiť, zanechali za sebou významnú kultúrnu stopu a ich tvorba sa stala dôležitou súčasťou kultúrneho dedičstva. Predsedníčka občianskeho združenia Dúhový Pride Bratislava Jana Mičeková ja názoru, že je dôležité túto kultúru približovať aj širšej verejnosti.

Foto: TASR – Jaroslav Novák

„Kultúra je univerzálny jazyk, ktorému každý rozumie. Prostredníctvom umenia sa vieme pozrieť na svet očami iných, lepšie ich pochopiť, čo vzbudzuje empatiu a porozumenie. Spoznávanie kultúry tak má potenciál búrať predsudky, zbližovať nás a spájať,“ uviedla Mičeková.

Vizuálna umelkyňa Aliza Orlan dodala, že je dôležité ukázať, že sú kvír ľudia plnohodnotnou súčasťou slovenskej kultúry. „Otázka reprezentácie je pre LGBTI+ ľudí extrémne dôležitá a citlivá. Vyzdvihovaním slovenskej kvír kultúry pomáhame LGBTI+ ľuďom cítiť sa reprezentovaní, vieme ich inšpirovať a pomôcť im nájsť si vzory v slovenskej kvír kultúre, s ktorými sa môžu stotožniť a vidieť sa v nich,” tvrdí umelkyňa.

Organizátorka Mičeková uviedla, že na zorganizovanie takmer mesačného festivalu sú potrebné aj značné finančné prostriedky a bude potrebná aj pomoc verejnosti.

„V minulosti sa nám to darilo aj vďaka podpore firiem, ako je napríklad Billa, ktoré dlhodobo podporujú hodnoty inklúzie a diverzity. Tento rok sme sa rozhodli spustiť aj zbierku na Donio, kde chceme s pomocou verejnosti vytvoriť bezpečný a kvalitný festival,“ informovala Mičeková.

Uložiť článok

Najnovšie články