Foto: Midori, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Ktoré z týchto jedál ste už ochutnali?

Renomovaný portál TasteAtlas vydal zoznam tých najlepších a najhorších raňajok v rámci celého sveta.

Článok pokračuje pod videom ↓

Najlepšie raňajky na svete si môžete užiť počas dovolenky v Turecku. Prvé miesto patrí tureckému jedlu kahvaltı, čo v preklade znamená “pred kávou”. Ide o turecký raňajkový stôl, ktorý obsahuje veľké množstvo rôznych pokrmov. Nájdete na ňom syry, olivy, zeleninu, chlieb, baklavu a kadečo iné. Tradičným doplnkom je turecký čaj.

Chlieb vládne svetu

Medzi najlepšie jedlá sveta sa ďalej dostalo brazílske jedlo pão de queijo. Nadýchané syrové bochníčky s mäkkým vnútrom si vďaka jemnej chuti rýchlo získali štatút druhých najchutnejších raňajok. 

Foto: Unsplash

Na najbližšej dovolenke v Grécku by ste sa nemali vyhnúť ani ďalšiemu pečivu v zozname. Cestovú špecialitu bougatsu síce pozná väčšina z nás na sladko a plnenú pudingom, dá sa však pripraviť aj so syrom či s mäsom. Vďaka jej jedinečnej krémovej chuti má v renomovanom rebríčku tretie miesto.

V rebríčku sa ďalej umiestnil maloázijský roti canai, tradičný jemný chlieb z múky a vajíčok. Ochutnať by ste tiež mali zeleninový zelnik zo Severnej Macedónie, srbský pokrm komplet lepinja a tradičnú ovčiu polievku beyran çorbası.

Takto vyzerá prvých 10 miest v rebríčku najlepších raňajok:

  1. Kahvaltı, Turecko: turecké raňajkové stoly
  2. Pão de queijo, Brazília: nadýchané syrové bochníčky
  3. Bougatsu, Grécko: jemné cesto plnené pudingom
  4. Roti canai, Malá Ázia: tradičný jemný chlieb
  5. Zelnik, Severná Macedónia: kapustový koláč
  6. Komplet lepinja, Srbsko: krémom naplnený chlieb
  7. Beyran çorbası, Turecko: výživná turecká polievka
  8. Croissant, Francúzsko
  9. Jianbing, Čína: slaná palacinka s jarnou cibuľkou
  10. Burek, Bosna a Hercegovina: slaný koláč plnený mäsom

Najhoršie jedlá na svete

Čo sa týka opačného konca rebríčka, ako najhoršie raňajky sveta tu máme sneemsky čierny puding. Pevná zmes z hovädzieho loja, do ktorej sa pridáva cibuľa, ovsené vločky, korenie a zvieracia krv, určite nesadne každému. Je však tradičnou súčasťou írskej kuchyne, ktorú do dnešného dňa pripravuje malý počet výrobcov v dedine Sneem.

Foto: Foto: Midori, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Na druhom mieste skončil indonézsky pokrm tinutuan. Kým prvé miesto nás šokovalo svojimi ingredienciami, tento pokrm je neslávne známy pre jeho tekutú konzistenciu. Do zmesi z ryže, špenátu, tekvice či kukurice pridávame nasolenú rybu a sambalu, vďaka čomu vznikne tekutá ryžová kaša. Ide o veľmi výživné, hoci veľmi špecifické jedlo.

V zozname nemôžu chýbať tradičné anglické obličky, ľahký mäsový pokrm, do ktorého sa zvykne pridávať cibuľa, petržlen a anglická horčica. Medzi najhoršími raňajkami na svete sa umiestnila aj kolumbijská changua, raňajková vodnato-mliečna polievka. Do tejto prevarenej kombinácie pridávajú kuchári zelenú cibuľku, koriander či vajíčka, pričom celé jedlo má byť výborným prostriedkom na opicu.

Takto vyzerá prvých 10 miest v rebríčku najhorších raňajok:

  1. Seemsky čierny puding, Írsko: krvavý puding
  2. Tinutuan, Indonézia: tekutá ryžová kaša
  3. Obličky, Anglicko
  4. Changua, Kolumbia: mliečno-vodná polievka so zeleninou
  5. Matzah brei, Izrael: žitný židovský chlieb vo vajci
  6. Waterford Blaa, Írsko: suchý chlieb z droždia a múky
  7. Goetta, Spojené štáty: klobása s vajcom a kečupom
  8. Biely toast s fazuľami, Anglicko 
  9. Eggah, Egypt: hustá a ťažká omeleta s kurkumou, škoricou a mäsom
  10. Mandelbrot, Izrael: mandľový chlieb
Uložiť článok

Najnovšie články