Renomovaný portál TasteAtlas vydal zoznam tých najlepších a najhorších raňajok v rámci celého sveta.
Najlepšie raňajky na svete si môžete užiť počas dovolenky v Turecku. Prvé miesto patrí tureckému jedlu kahvaltı, čo v preklade znamená “pred kávou”. Ide o turecký raňajkový stôl, ktorý obsahuje veľké množstvo rôznych pokrmov. Nájdete na ňom syry, olivy, zeleninu, chlieb, baklavu a kadečo iné. Tradičným doplnkom je turecký čaj.
Chlieb vládne svetu
Medzi najlepšie jedlá sveta sa ďalej dostalo brazílske jedlo pão de queijo. Nadýchané syrové bochníčky s mäkkým vnútrom si vďaka jemnej chuti rýchlo získali štatút druhých najchutnejších raňajok.
Na najbližšej dovolenke v Grécku by ste sa nemali vyhnúť ani ďalšiemu pečivu v zozname. Cestovú špecialitu bougatsu síce pozná väčšina z nás na sladko a plnenú pudingom, dá sa však pripraviť aj so syrom či s mäsom. Vďaka jej jedinečnej krémovej chuti má v renomovanom rebríčku tretie miesto.
V rebríčku sa ďalej umiestnil maloázijský roti canai, tradičný jemný chlieb z múky a vajíčok. Ochutnať by ste tiež mali zeleninový zelnik zo Severnej Macedónie, srbský pokrm komplet lepinja a tradičnú ovčiu polievku beyran çorbası.
Takto vyzerá prvých 10 miest v rebríčku najlepších raňajok:
- Kahvaltı, Turecko: turecké raňajkové stoly
- Pão de queijo, Brazília: nadýchané syrové bochníčky
- Bougatsu, Grécko: jemné cesto plnené pudingom
- Roti canai, Malá Ázia: tradičný jemný chlieb
- Zelnik, Severná Macedónia: kapustový koláč
- Komplet lepinja, Srbsko: krémom naplnený chlieb
- Beyran çorbası, Turecko: výživná turecká polievka
- Croissant, Francúzsko
- Jianbing, Čína: slaná palacinka s jarnou cibuľkou
- Burek, Bosna a Hercegovina: slaný koláč plnený mäsom
Najhoršie jedlá na svete
Čo sa týka opačného konca rebríčka, ako najhoršie raňajky sveta tu máme sneemsky čierny puding. Pevná zmes z hovädzieho loja, do ktorej sa pridáva cibuľa, ovsené vločky, korenie a zvieracia krv, určite nesadne každému. Je však tradičnou súčasťou írskej kuchyne, ktorú do dnešného dňa pripravuje malý počet výrobcov v dedine Sneem.
Na druhom mieste skončil indonézsky pokrm tinutuan. Kým prvé miesto nás šokovalo svojimi ingredienciami, tento pokrm je neslávne známy pre jeho tekutú konzistenciu. Do zmesi z ryže, špenátu, tekvice či kukurice pridávame nasolenú rybu a sambalu, vďaka čomu vznikne tekutá ryžová kaša. Ide o veľmi výživné, hoci veľmi špecifické jedlo.
V zozname nemôžu chýbať tradičné anglické obličky, ľahký mäsový pokrm, do ktorého sa zvykne pridávať cibuľa, petržlen a anglická horčica. Medzi najhoršími raňajkami na svete sa umiestnila aj kolumbijská changua, raňajková vodnato-mliečna polievka. Do tejto prevarenej kombinácie pridávajú kuchári zelenú cibuľku, koriander či vajíčka, pričom celé jedlo má byť výborným prostriedkom na opicu.
Takto vyzerá prvých 10 miest v rebríčku najhorších raňajok:
- Seemsky čierny puding, Írsko: krvavý puding
- Tinutuan, Indonézia: tekutá ryžová kaša
- Obličky, Anglicko
- Changua, Kolumbia: mliečno-vodná polievka so zeleninou
- Matzah brei, Izrael: žitný židovský chlieb vo vajci
- Waterford Blaa, Írsko: suchý chlieb z droždia a múky
- Goetta, Spojené štáty: klobása s vajcom a kečupom
- Biely toast s fazuľami, Anglicko
- Eggah, Egypt: hustá a ťažká omeleta s kurkumou, škoricou a mäsom
- Mandelbrot, Izrael: mandľový chlieb
Nahlásiť chybu v článku