Foto: TASR/AP - Cecilia Fabiano

Teploty sa budú pohybovať medzi +30 až +35 °C.

Leto k nám po dlhom čakaní dorazilo v plnej sile, a to rovno s extrémnymi horúčavami. Dnes nás čakajú rekordné hodnoty a v niektorých oblastiach môže hroziť aj nebezpečenstvo spojené s teplotami.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako vysvetľuje portál iMeteo, dôvodom až nepríjemných horúčav je prúdenie vyššieho tlaku nad juhovýchodnou Európou, čím silnie prílev veľmi teplého tropického vzduchu v našej oblasti.

Čakajú nás extrémy

Kým v utorok sme prvýkrát v tomto roku prekročili hranicu tropického dňa a teploty preskočili +30 °C, dnešné teploty budú ešte vyššie.

Už od rána sa môžeme tešiť z jasného dňa, ktorý budú sprevádzať hmly v údoliach. Popoludní sa opäť môže vyskytnúť oblačnosť aj prehánky, a to najmä v horských oblastiach.

Teploty sa budú pohybovať medzi +30 až +35 °C. Menej bude pod Tatrami a na Orave, kde dosiahnu +28 °C.

Pre južné Slovensko, konkrétne okresy Dunajská Streda, Komárno, Nové Zámky a Levice platí výstraha 2. stupňa pred vysokými teplotami. Ortuť v teplomeroch sa tu vyšplhá na +35 °C. V ostatných častiach na juhu platí výstraha 1. stupňa.

„Horúčavy, aké zažijeme dnes, už nebudú mať veľa spoločného s príjemným teplom. Okrem toho, že prinesú nepríjemné dusno a sprievodné javy ako búrky, budú aj nebezpečné pre ľudský organizmus,“ upozorňuje portál.

Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov, píše ďalej.

Uložiť článok

Najnovšie články