Foto: SITA/AP

Inaugurácia nového prezidenta Slovenskej republiky sa uskutoční v sobotu 15. júna.

V sobotu 15. júna 2024 sa uskutoční inaugurácia novozvoleného prezidenta Slovenskej republiky Petra Pellegriniho. Po piatich rokoch nahradí odchádzajúcu hlavu štátu Zuzanu Čaputovú, ktorá sa rozhodla opäť nekandidovať. Keďže Čaputová a Pellegrini sú reprezentantmi rozdielnych politických svetov, iná bude aj inaugurácia. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Slávnostný akt a ceremónia sa prispôsobia atentátu na predsedu vlády Roberta Fica, od ktorého v sobotu uplynie presne mesiac. Pôjde o uzavretú oficialitu bez verejnosti. Peter Pellegrini zatiaľ nepovedal, koho pozve na večernú recepciu, zatiaľ je ale jasné, že pozvánku na inauguráciu dostala aj ruská ambasáda, upozornil Denník N.

Pellegrini už nastavil zmeny

V prípade inaugurácie Petra Pellegriniho pôjde o uzavretú ceremóniu. Ľudia ho budú môcť sledovať spoza zátarás pred Redutou, Dómom sv. Martina alebo Prezidentským palácom.

Na obrazovkách budú akt vysielať verejnoprávna RTVS, televízia Markíza a aj iné televízie, ktoré tomuto dňu prispôsobili svoje spravodajstvo.

Inaugurácie sa zúčastní odchádzajúca prezidentka, predseda Národnej rady Slovenskej republiky, predseda Ústavného súdu, ministri i poslanci. Účasť Roberta Fica nie je potvrdená, bude teda zrejme jediným ústavným činiteľom, ktorý pre zdravotný stav bude chýbať.

Aktuálne nie je isté, koho Peter Pellegrini pozval na večernú recepciu. Pozvánku na inauguráciu však dostala aj ruská ambasáda. Kancelária Národnej rady túto informáciu potvrdila len nepriamo. Veľvyslanec Igor Bratčikov sa však na ceremónii neobjaví, pretože sa má nachádzať mimo Slovenska.

„Veľvyslanec je mimo republiky, a preto sa nemôže zúčastniť na inaugurácii. Za ruskú stranu sa zúčastní chargé d´affaires,“ tvrdí kancelária. (Chargé d´affaires (CDA) je diplomatická funkcia, ide o diplomata povereného vedením zastupiteľského úradu. Menuje ho minister zahraničných vecí a európskych záležitostí. poz.red.)

Na otázky Denníka N, prečo bol na toto podujatie pozvaný zástupca krajiny, ktorá Slovensko oficiálne označila za nepriateľský štát, kancelária NR SR už neodpovedala.

Ukrajinská ambasáda zatiaľ nereagovala na otázky ohľadom svojej účasti. Ukrajinský veľvyslanec Myroslav Kastran sa však pre prítomnosť ruského veľvyslanca osláv SNP na Slavíne nezúčastnil. Otázkou tiež zostáva, aké svetlo vrhne prítomnosť Ruska na inaugurácii prezidenta Slovenskej republiky v Európskej únii.

Program inaugurácie

  • 11.45 h slávnostná schôdza Národnej rady Slovenskej republiky v Redute
  • 12.00 h zloženie sľubu
  • 13.00 h prehliadka jednotiek Ozbrojených síl SR na Hviezdoslavovom námestí
  • 13.30 h slávnostná bohoslužba slova Te Deum v Dóme sv. Martina
  • 14.50 h prevzatie Prezidentského paláca prezidentom SR
  • 15.00 h prehliadka Čestnej stráže prezidenta SR
  • 15.15 h slávnostný obed na pozvanie prezidenta SR
  • 16.50 h pietny akt kladenia venca k Pamätníku M. R. Štefánika
  • 17.30 h pietny akt kladenia venca k Pamätníku Brána slobody
  • 20.00 h slávnostná recepcia na Bratislavskom hrade
Uložiť článok

Najnovšie články