Foto: Profimedia

Na novom videu neexistuje Ukrajina.

Len nedávno mozog kremeľskej propagandy Vladimir Solovjov v ruskej štátnej televízii rozprával o tom, že Nemecko ľahne popolom. Krátko nato sa ruský politológ Konstantin Sivkov nechal počuť, že z Poľska zmiznú obyvatelia i jazyk. Vyhrážky zo strany Ruska pokračujú, najnovšie z úst bývalého prezidenta a zástupcu Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrija Medvedeva. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Posúva hranice podľa svojich predstáv

Ten sa rád stavia do pozície, z ktorej môže prepisovať hranice, často využíva ako pomôcku mapu, ktorá nemá s realitou nič spoločné. Urobil tak na marcovom ruskom Svetovom festivale mládeže a najnovšie aj pri príležitosti osláv Dňa Ruska. Jeho nové predstavy Rusko značne zväčšili.

Medvedev svoju vysnívanú mapu prezentuje na videu. Hranice krajiny zobrazujú východ Ruska a Kurilovské ostrovy. Tie síce patria Rusku, ale na časť z nich si nárokuje aj Japonsko, píšu TV Noviny.

Video sa posúva smerom na západ. Územie Putinovej zeme je vyznačené ruskou trikolórou. Medvedevova mapa však faktograficky nesedí. Ruská západná hranica totižto pohltila celú Ukrajinu. Tá teda v jeho predstavách už neexistuje.

Bývalý prezident už dávnejšie pri jednej zo svojich prezentácii uviedol, že Ukrajina patrí Rusku. Dlhodobo popiera Ukrajinu ako suverénny a zvrchovaný štát. Vo svojich príspevkoch na sociálnej sieti územie krajiny dokonca označuje ako „bývalú Ukrajinu“, v minulosti ju pomenoval aj ako „krajina 404“. Číslo 404 sa pritom na internete používa ako kód hlásajúci chybu, respektíve označujúci neexistujúcu stránku (404 Page Not Found).

Uložiť článok

Najnovšie články