Foto: Instagram (michal_wiezik)

"Príde mi zvrátené považovať tohtoročné mláďatá medveďa za ohrozenie života a zdravia obyvateľstva," napísal europoslanec na sociálnej sieti.

V katastrálnom území obce Poniky v okrese Banská Bystrica ochranári odstránili problémovú medvedicu. Zastrelené boli aj jej tri mláďatá, s ktorými pravidelne chodila aj do intravilánu obce. Pre TASR to potvrdil odbor komunikácie a propagácie Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR. K odstrelu medvedice na Ponikoch došlo ešte 5. júna.

Článok pokračuje pod videom ↓

Poľovníci zneužívajú moc

Sedemročná samica vážila približne 87 kilogramov. „Spoločne s medvedicou boli eliminované aj všetky tri mláďatá. Problémová medvedica predstavovala ohrozenie zdravia obyvateľov obce a spôsobovala škody na majetku miestnych obyvateľov,“ uviedla ŠOP.

Podľa starostky obce Jany Ondrejkovej mala medvedica spolu s jej troma mláďatami spôsobovať obci problémy. Vchádzala aj do zastavaného územia, obchádzala miestnu farmu.

Aktuálne sa v okolí obce naďalej pohybuje viacero medveďov. Okrem Ponikov ochranári v ostatnom čase odstránili problémové medvede aj v obci Očová v okrese Zvolen, kde boli začiatkom mája zastrelené dva jedince.

Na otázku TASR o počte doposiaľ odstránených medveďov v tomto roku ŠOP reagovala, že o presných číslach bude verejnosť informovať v najbližšom období.

Na skutočnosť, že došlo k odstrelu nielen dospelého jedinca, ale aj mláďat, reagoval znovuzvolený europoslanec a ochranár Michal Wiezik (Progresívne Slovensko). „Nejdem hrať na city, nechcem vyvolávať emócie, len mi príde zvrátené považovať tohtoročné mláďatá medveďa za ohrozenie života a zdravia obyvateľstva,“ napísal na sociálnej sieti.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Michal Wiezik (@michal_wiezik)

Wiezik tvrdí, že sa deje to, na čo už v minulosti upozorňoval, a to na skutočnosť, že poľovníci na základe zmluvy začali plošne strieľať medvede.

„Nie je zrejmé, či ide o problematické jedince, nie je jasné, aké preventívne opatrenia boli uplatňované, a prečo zlyhali. Vôbec nie je jasné, či ide o legálny postup. Akosi sa ignoruje, že ide o chránený druh, a jeho regulácia podlieha aj európskym smerniciam. Zastrelenie troch tohtoročných mláďat spoločne s ich matkou nie je s nimi zlúčiteľné,“ povedal.

Dodal tiež, že situácia ohľadom medveďov je vážnejšia, než sa na prvý pohľad zdá. Pokútny odlov medveďov na Slovensku považuje za dôkaz plazivého obchádzania zákonov a nerešpektovania pravidiel, čo je znakom rozvratu právneho štátu. „A skupinka pri moci, je zjavne pri chuti.“ 

Uložiť článok

Najnovšie články