Foto: TASR - Jakub Kotian

Rekreačné poukazy pre rodičov zamestnancov sú bližšie k realite.

Na rekreačné poukazy budú mať nárok už aj rodičia zamestnancov. Novelu Zákonníka práce, ktorú predložili poslanci Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko, Rudolf Huliak, Dagmar Kramplova a Adam Lučanský, v stredu schválil parlament.

Článok pokračuje pod videom ↓

Cieľom návrhu zákona je podporiť domáci cestovný ruch a tým maximalizovať využívanie rekreačných poukazov. Zmena začne platiť od začiatku budúceho roka, a teda od januára 2025. V súčasnej dobe môže rekreačný poukaz využiť zamestnanec ale aj jeho najbližšia rodina a teda napríklad manžel/manželka a deti, ale aj ľudia, ktorí s danou osobou žijú v spoločnej domácnosti.

Rekreačný poukaz poskytuje zamestnávateľ vo výške 55 % oprávnených výdavkov na pobyt, maximálne však 275 eur za celý rok. Zamestnanec má právo požiadať o tento poukaz vo svojej firme, kde musí pracovať viac ako 49 ľudí. Podmienkou je, že zamestnanec vo firme pracuje najmenej dva roky a prenocovanie trvá minimálne dve noci. Pre zamestnávateľov s menším počtom zamestnancov je poskytovanie príspevku dobrovoľné.

Nariadenie bude mať negatívne vplyvy na rozpočet verejnej správy, predkladatelia však očakávajú veľmi mierne zvýšenie príjmov do štátneho rozpočtu a rozpočtov samospráv na základe väčšieho využívania služieb domáceho cestovného ruchu. Očakáva sa však aj zníženie príjmov na dani z príjmov z dôvodu, že príjem zamestnanca z príspevku na rekreáciu je oslobodený od dane z príjmov a tiež, že zamestnávateľ si môže tieto náklady zahrnúť do daňových výdavkov.

„Vďaka možnosti prenosu rekreačného poukazu bude mať rodič zamestnanca s nižším disponibilným príjmom väčšiu možnosť zúčastniť sa na aspoň jednej rekreácii počas roka, ktorá je potrebná na regeneráciu fyzických a psychických síl a zvýšenie kvality ich života,“ uvádza sa v dokumente.

Uložiť článok

Najnovšie články